Înapoi la Explore Yoga

Asana of the Week: Samasthiti, Tadasana sau Mountain Pose

În funcție de stilul de yoga practicat, există doua denumiri pentru aceeași postură, asană, tradusă în majoritatea cazurilor “postura muntelui”. Ambii termeni în sanscrită samasthiti și tadasana au în esență același înțeles: tada=munte și asana=postură, iar sama=drept, inalt, egal, echilibrat și sthiti = a sta, așezat, stabilit; prin urmare postura echilibrului/stabilității perfecte.

În tradiția Ashtanga Yoga, samasthiti este postura cu care se începe și cu care se încheie Salutul Soarelui (Surya Namaskara) și postura la care se revine tot timpul pe parcursul practicii dacă practicantul alege să execute Vinyasa completă.

Samasthiti este postura de baza în ortostatism și presupune stabilirea atenției spre interior creând contactul cu propria respirație. Punctul focal – locul în care privim – alocat este nasagre drishti = vârful nasului.

Din punct de vedere al tehnicii, se stă cu degetele mari de la picioare împreuna și o mică distanță între călcâie astfel încât picioarele să fie paralele.

 • începem prin stabilizarea respirației specifice acestui stil, egalizând sunetul și lungimea inspirației cu expirația
 • cutia toracică se deschide armonios în toate directiile, iar sigiliile energetice = bandhas sunt în mod conștient activate
 • inspirația coboară prin partea anterioara a coloanei vertebrale până la nivelul perineunui unde crează o senzație de ridicare chiar din centrul lui – mula bandha. În același timp abdomenul inferior, între ombilic și osul pubian, se retrage ușor spre coloana vertebrală
 • mișcările naturale în sus și în jos ale diafragmei însoțită de abdomenul superior nu sunt restricționate
 • degetele de la picioare se întind, tălpile sunt activate, iar greutatea corpului este adusă deasupra gleznelor și distribuită egal în toate cele patru colțuri ale tălpilor. O subtilitate posibil de observat în această postură este că orice activitate/mișcare a degetelor are o influență directă asupra osului pubian în timp ce călcâiele au legatură cu coccisul.
 • partea anterioară a coapselor este activă, mușchiul cvadriceps ridicând patela
 • forța cu care apăsăm în podea crează un vector de energie a cărui rezonanța e simțită în întreg corpul
 • partea anterioară a toracelui (sternul) e ridicată prin apropierea omoplaților. În timp ce zona inimii se ridică, zonă toracală inferioară (de deasupra rinichilor) se desface, iar omoplații se lipesc de spate cu toată suprafața și aluneca în jos, astfel susținând deschiderea din zona inimii
 • cutia toracică și plămânii sunt liberi să acomodeze o respirație completă, adâncă și relaxată
 • bărbia coboară ușor, urechile venind în linie cu umerii
 • vârful capului se ridică spre tavan, mișcare care înalță și trezește întreaga coloană vertebrală.

Ajustări recomandate în cazul unei lordoze lombare

Dacă avem o lordoză lombară mai accentuată, este recomandat să înclinăm pelvisul spre spate (retroversia bazinului) coborând coccisul și ridicând osul pubian. Mișcarea aceasta se realizează prin activarea musculaturii abdominale. Astfel, curbura lombară se micșorează și vom putea sta mai înalți, drepți.

Noțiuni anatomice

Coloana vertebrală are patru curburi naturale: două cifotice (toracală și sacrală) și două lordice (cervicală și lombară).

Curbura primară, formata încă din viața intrauterină, este de natură cifotică și se păstrează în decursul vieții în doua zone ale coloanei: toracala și sacrala. Prima din cele două curburi lordotice apare la nivelul gâtului atunci când copilul învața să ridice și să-și susțină greutatea capului.

A doua curbură lordotică se dezvoltă când copilul se ridică în picioare și învață să meargă.

tipuri de aliniament lordoza scolioza cifoza

Sursă imagine aici.

Aceste curburi naturale sunt complementare și ajută la reducerea forțelor de compresie în ortostatism, mers și orice poziție sau mișcare în verticalitate.

Este bine să evităm reducerea sau exagerarea acestor curburi pentru a menține o anumită integritate internă. Forma exterioară pe care ne-o aduce o postură de yoga ar trebui să susțină această intergritate internă, protejând măduva spinării și întreg sistemul nervos.

Multe din bolile cronice, afecțiuni sau diverse dureri care duc la disconfort nu survin în urma unor organe bolave ci printr-o postură corporală incorectă. Acest lucru duce la compresie asupra coloanei cu afectarea nervilor spinali. Readucând corpul și coloana vertebrală la aliniamentul inițial, putem alevia aceste simptome.

Aliniamentul ideal în samasthiti este atins atunci când gleznele, genunchii, șoldurile și umerii sunt în aceeași linie cu urechile, iar postura va fi susținută cu cel mai mic grad de efort. Din acest punct de echilibru și eleganță ne lăsăm ghidați în practică.

SAMASTHITI : TADASANA : MOUNTAIN POSE Ashtanga Yoga_Yoga City


Alexandra Solomon Ashtanga Yoga Bucuresti Yoga City

Am început practica de Ashtanga Yoga în 2007. De atunci mi-am dedicat toată energia în această direcție, predând alături de prima mea profesoară Irene Zaarour. Mi-am îmbogățit mereu cunoștintele călătorind prin lume și studiind cu profesori renumiți: Sharath Jois, Nancy Gilgoff, Tarik Van Prehn și Lea Perfetti, Ronald Steiner, Bobbi Misiti, Mark și Joanne Darby.

Din dorința de a oferi mai mult studenților mei, am calatorit în Tailandia și am învățat masajul tradițional tailandez, terapie bazată pe aceleași principii ca yoga (numită și yoga pasivă). În 2015 am absolvit The Institute For Integrative Nutrition, astfel pot oferi și programe de health coaching și consiliere nutrițională.

Unde o urmărim pe Alexandra?

Predă yoga: aici și aici.

O urmărim pe Facebook aici.


Adaugă mesajul tău

HAPPY CITIZENS