Înapoi la Explore Yoga

Noi începuri: povestea Dedicate: Yoga & Postural Studio

Dedicate. Un nou studio de yoga, pilates și postural alignment deschide ferestrele într-o dimineață cu ceață pe o stradă din București. Este început de toamnă și soarele își face loc printre blocurile cu șase etaje din nordul capitalei.

Aici, 15 salteluțe își spun Namaste și salută soarele ca ritual de practică și început pentru o nouă călătorie. Într-un colț cu ceai verde și plante suculente, în așteptarea studenților ei, urmează să o întâlnești pe Alexandra Conac, unul dintre cei doi fondatori ai studioului Dedicate: Yoga & Postural Studio, Alexandra este profesor de yoga și pilates.

yoga-pilates-and-postural-alignment-corectie-postura-povestea-dedicate-studio-by-yoga-city_1yoga-pilates-and-postural-alignment-corectie-postura-povestea-dedicate-studio-by-yoga-city_5

La o primă cautare digitală, Thesaurus ne ajută să punem pe listă cele mai întâlnite sinonime pentru ‘Dedicate’ și descoperim că ‘Devote’, ‘Give’ și ‘Offer’ sunt poate cuvintele care descriu cel mai bine acest nou început despre care vrem să vă povestim în rândurile ce urmează.

Pe Alexandra am cunoscut-o la un eveniment organizat chiar de noi, Yoga Day, aici ne-a povestit despre planurile ei îndrăznețe și mărețe, iar câteva luni mai târziu ne-am dat întâlnire la un ceai verde pentru a afla povestea din spatele poveștii pe care o împărtășim astăzi cu voi.

“Pentru noi, fiecare zi este un nou început. Dedicate înseamnă dedicare și atenție la detalii. Înseamnă să dăruiești celor din jur nu doar un studio de recuperare și un start pentru îngrijire pe termen lung, dar să îi încurajezi pe oameni să plece într-o călătorie de cunoaștere: corp, minte, suflet. Iar acest lucru înseamnă să oferi cu inima deschisă atenție și implicare în stilul lor viață. Din fericire, alături de mine este Tiberiu Vintiloiu, un profesionist desăvârșit cu peste 20 de ani de experiență în lumea sportivă. Împreună construim o parte din antrenamentele pe care ai să le găsești în programul nostru.”Alexandra Conac.

Dar ce înseamnă să îți cunoști corpul, mintea și sufletul? Aflăm de la Alexandra că pentru a avea un stil de viață echilibrat nu este de ajuns să mergi la sală de trei ori pe săptămână și să crezi despre tine că ești un corp sănătos într-o minte sănătoasă.

Înseamnă mult mai mult de atât, înseamnă curiozitate pentru felul în care funcționează corpul tău, iar ingredientele secrete sunt accesibile oricărui curajos care își dorește să treacă pragul studioului lor: yoga, pilates, postural alignment și meditație.

yoga-pilates-and-postural-alignment-corectie-postura-povestea-dedicate-studio-by-yoga-city_4

Postura spune multe despre personalitatea noastră. De asemenea, spune o mulțime de lucruri despre modul în care funcționează articulațiile și mușchii noștri.

Modul în care ne simțim și semnalele pe care le comunică corpul nostru vorbesc în mod evident despre sănătătea interioară și exterioară. Iar un bun cunoscător știe să interpreteze repede micile detalii. O postură fermă, cu pieptul deschis și o bună aliniere va comunica încredere și putere, în timp ce o postură închisă, cu pieptul retras, abdomenul în față și umerii aplecați leneș către față, va comunica abandon, stres și încordare, dar și dezechilibre la nivelul articulaților și mușchilor.

Am învățat să mergem cu spatele încordat, iar orele petrecute la birou și ședințele mult prea lungi sunt de cele mai multe ori cauza unor probleme pe termen lung.

Ușor, dar sigur, acumulăm în corp tensiuni și dezechilibre pe care nu știm să le observăm. În timp, apar dureri superficiale care se transformă în nevoia urgentă de a consulta un kinetoterapeut.

Dedicate este despre întoarcerea la micile lucruri care înbunătățesc semnificativ calitatea vieții. Cum reușim să ne educăm corpul astfel încât să meargă sănătos, să pășească cu încredere, să respire la adevărata lui capacitate și să gândească pozitiv? Cum arată procesul de educație prin care învățăm nu numai să ne simțim bine, dar și să aratăm așa cum ne simțim?

“Studioul nostru: exerciții care te ajută să corectezi în timp postura corpului tău – sesiuni de grup sau private de postural alignment, yoga, pilates și kickboxing. Toate aceste antrenamente vorbesc despre alinierea corectă a corpului și generarea unei stări de bine din interior către exterior.”Alexandra Conac.

yoga-pilates-and-postural-alignment-corectie-postura-povestea-dedicate-studio-by-yoga-city_2

 1. Alexandra Conac: cine este Alexandra și cum a început pasiunea ei pentru practica yoga?

Îmi place atât de mult să povestesc în jurul practicii yoga sau pilates și mai puțin despre cine sunt.

Începând cu vârsta de 4 ani, am petrecut câțiva ani în disciplina și grația oferită de sesiunile de balet. Din cauza unor probleme de sănătate, am ales să continui cu dans sportiv pentru încă 16 ani. Articulațiile și structura mea osoasă, nu sunt de lăudat 🙂 așa că am fost nevoită să mă reorientez către o viață profesională care să nu mă solicite atât de mult precum mersul la balet sau dansul, deși interiorul meu îmi spunea că tot ce îmi doresc să fac este să îmi petrec timpul mai mult într-o sală de antrenament și mai puțin într-o sală de ședințe.

A urmat apoi o călătorie prin lumea corporației, am ocupat poziții înalte în domenii precum: sport & leisure, software, resurse umane și apoi media. Chiar și așa…nu îmi găseam locul oriunde m-aș fi dus.

Tensiunea acumulată în cele multe ore petrecute peste program m-a făcut să încep să caut o altfel de activitate sportivă. Ceva care să mă ajute să mă relaxez, o formă de mișcare care să lucreze blând cu corpul meu.

Așa am descoperit clasele de yoga din centrele mari de fitness din București. O abordare de fitness yoga, dar care pentru mine reprezenta de fapt doar o trecere pentru ceea ce urma să descopăr că înseamnă yoga cu adevărat. Mă bucuram că mă puteam relaxa și că dormeam mai bine, însă habar nu aveam ce fac. În mod normal, am început să îmi doresc din nou să îmi petrec timpul în sala de antrenamente și nu la birou. Am decis în cele din urmă să ascult ceea ce simt și am devenit ceea ce sunt acum, profesor de yoga și pilates.

Abia aștept următoarele călătorii.

2. Noi știm ca yoga înseamnă mai mult decât practica unor asane și ne place modul în care fiecare profesor își lasă amprenta personală asupra practicii. Povestește-ne despre modul în care abordezi tu această practică.

Yoga a schimbat stilul meu de viață, dar și modul în care mă raportez acum la lucrurile din jurul meu. Înainte căutam agitație, acum caut liniște și lucruri simple.

Eu știu că pentru mine drumul în călătoria yoga esta abia la început și cu siguranță voi avea nevoie de timp pentru a învăța și pentru a descoperi și mai mult, în tot acest timp voi încerca să rămân conectată cu adevărat la nevoile reale pe care le au cei din jurul meu.

Îmi place să cred despre practica yoga că este un dialog între profesor și student, acestă perspectivă de a privi lucrurile mă ajută să mă conectez cu studenții mei la un alt și nou nivel, mă ajută să rămân atentă la nevoile corpului lor și să ajustez asanele în funcție de nivelul lor.

Iubesc corpul uman și povestea pe care el o spune în diferite momente. În antrenamentele de zi cu zi aplic filosofia practicii Iyengar Yoga. Energia mea îi ajută pe studenți să conștientizeze ceea ce fac și să creadă mai mult în ei, dar în același timp învățăm împreună cum să ajustăm o postură astfel încât să reușim să păstrăm un aliniament corect și potrivit pentru ei.

3. Ce înseamnă Dedicate? Povestea noului studio, povestea noului început antreprenorial și marele plan pentru viitor?

Dedicate este despre modul în care ar trebui să aibă loc un antrenament corect, un manifest personal: atenția la detalii și pregătirea unui plan cu obiective bine înrădăcinate în filozofia personală reprezintă primul pas pentru a avea o relație echilibrată cu corpul tău…pe termen lung 🙂

Împreună cu Tiberiu Vintiloiu am reușit că construim o echipă cu același focus. Împărtășim multe împreună, printre care și pasiunea pentru oameni sănătoși, cu posturi corecte și fără dureri.

În viitor, ne-ar plăcea să deschidem mai multe studiouri în București pentru a fi mai aproape de stilul de viață alert și uneori nebun al celor din comunitatea noastră.

dedicate-yoga-pilates-postural-alignment-yoga-city

4. Ce clase găsim la Dedicate și cui se adresează acestea?

Dedicate: Yoga & Postural Studio înseamnă o experiență completă pentru a înțelege modul în care funcționează corpul tău. De aceea, în fiecare zi în programul nostru ai să găsești clase de Hatha Yoga, Ashtanga Yoga, Pilates, Meditație și Postural Alignment.

Pașii sunt simpli: ajungi la noi și în urma unei evaluări posturale urmează să îți recomandăm tipul de activitate care se potrivește cel mai bine condiției corpului tău.

5. Ce este o evaluare posturală? Ce urmărește?

Evaluarea posturală este recomandarea noastră pentru a alege un antrenament eficient potrivit fiecărei nevoi. Evaluarea ne ajută să aflăm statusul actual al corpului, dar și punctul de plecare pentru conturarea unui plan de antrenament ce poate fi ulterior monitorizat ca evoluție și eficiență.

Antrenamentul este ulterior adaptat fiecăruia, evităm astfel posibile accidentări sau pierderea motivației în fața unei lungi perioade fără rezultate. Am construit un program de teste fizice și fizioterapeutice ce își propun să urmărească dezechilibrele în postură, dar și la nivelul mușchilor.

6. Cum arată o clasă de Postural Alignment și cine ar trebui să apeleze la un astfel de antrenament? 

Clasa de Postural Alignment mixează elemente din toată gama mișcărilor corpului, acestea sunt direcționate pe toate planurile biomecanice. Clasa începe cu detensionarea musculară ghidată de antrenor pe musculatura direct implicată în acțiunea unei posturi greșite și continuă cu elemente de propriocepție (poziționare în spațiu), exerciții fizice cu plus de acțiune musculară, iar finalul unei sesiuni va conține întodeauna o parte de stretching asistat. 

Este un program construit în jurul nevoilor de astăzi, se adresează în primul rând celor care își petrec nenumărate ore la calculator, în mașină sau în picioare, dar pot participa la sesiunile noastre și cei care au suferit accidentări sau au dureri articulare. O sesiune de Postural Alignment durează 90 de minute.

7. De ce vin oamenii la voi și cum arată un program de Postural Alignment personalizat pentru o persoană care are o nevoie specifică?

Cel mai des lucru pe care îl auzim: o durere locală sau faptul că programele de kinetoterapie nu au dat sau nu dau rezultate.

Nevoile sunt diferite, dar e important să știm faptul că alături de partea fizioterapeutică care este necesară în procesul de tratare a durerilor de articulații: cervicale, toracale, lombare, umăr etc, este nevoie să parcurgem și un program personalizat de Postural Alignment întrucât acesta te ajută să eficientizezi mișcările corpului: corecția mersului cu vârfurile înainte, folosirea rotației corecte în deplasare, folosirea corectă în timpul mersului a articulației șoldului, iar exemplele pot continua. 


Vezi programul claselor de yoga aici.


Categoria: Explore Yoga, Lifestyle

Adaugă mesajul tău

HAPPY CITIZENS