Înapoi la Lifestyle

Oracol digital de Crăciun: noi întrebăm, profesorii Organic Days răspund.

Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu multe amintiri ce miros a coajă de portocală, turtă dulce în formă de om de zapadă, clopoței, fulgi de nea și batoane colorate în roșu și alb.

Fiecare familie așteaptă Crăciunul în felul ei, fiecare masă e un motiv de bucurie. În acest weekend mergem la Organic Christmas, Green Living Festival la Point Art Hub, un spațiu magic în care oameni faini se adună de prin toate colțurile țării și își aduc împreună darurile, harurile și iubirea față de natură și de tot ce înțeleg că înseamnă o viață conștientă.

Așa că, am fost curioși să cunoaștem povestea mesei de Crăciun a profesorilor Organic Days: Ioana, Ștefan, Anna și Mihaela, fiecare îndrăgostit de bucătăria verde viu cu ingrediente sănătoase și organice.

organic-days-raw-vegan-yoga-city-nutritie-si-alimentatie-craciun-retete

Îi putem întâlni sâmbătă și duminică la Organic Christmas în cadrul seminariilor de alimentație și nutriție, dar și în cadrul atelierelor de gătit raw-vegane.

Ioana Lazăr: Green Vitamin Bar @Organic Christmas

În viața de zi cu zi experimentează gusturi și culori pe Make a Wish.

Pregătirea sau mersul la piață, cum arată lista ta de cumpărături:

Lista este pe cât posibil adaptată în funcție de sezon și legumele disponibile pe piață. De obicei, e hop pe bicicletă! Mă pregătesc mereu cu pungi, sacoșe refolosibile. Petrec mult timp la piață (iau prea puține din supermarket), stau de vorbă de oamenii și sunt foarte picky.

Cele mai întâlnite ingrediente din bucătăria ta:

Voi alege câte unul din categorii diferite, pe cât posibil: năut, cocos, tahina, nuci, semințe de coriandru, morcovi, pătrunjel, banane.

Cum te joci în culori, cât de importantă este hrana crudă în masa de Crăciun:

Pentru că este iarnă, hrana vie ocupa probabil 30-40% din dietă. În culori mă regăsesc și creez, indiferent de sezon.

Platoul cel mai creativ arată în viziunea ta așa:

Hummus cu zataar, chutney de cocos sau de roșii, felurite frunze verzi, maioneză de avocado, bastonașe de legume, ciuperci cu nucșoară, germeni. All nicely decorated!

Un fel principal care nu lipsește de pe masa invitaților tăi:

Bombay potatoes și salată verde.

Alternativă la sarmale:

Cred că sarmalele, fie ele vegane sau tradiționale, cu carne, își au rolul lor pe masă de Crăciun (cineva sigur le va pregăti). Nu încerc să le găsesc substitut, le aduc doar parteneri mai proaspeți și mai atragători 🙂

Cuvânt care exprimă felul în care alegi să gătești:

Intuitiv.


Ștefan Niță: atelier de gătit raw-vegan @Organic Christmas

În viața de zi cu zi este Consultant Raw Food.

Pregătirea sau mersul la piață, cum arată lista ta de cumpărături:

Mersul la piața se face de preferință cu toate simțurile. Mie îmi place să aleg culori, să privesc oamenii în ochi și să le observ mâinile și să mă joc în general cu ce au pe tarabă. Este esențial să cântărești în interior totul înainte să alegi. În principiu, corpul tău îți spune ce ai nevoie, e important să îl asculți și să îți dai seama dacă faci o alegere emoțională sau una conștientă.

Cele mai întâlnite ingrediente din bucătăria ta

Vlăstari, germeni, fructe, nuci, semințe, leguminoase, condimente și un strop de iubire.

Cum te joci în culori, cât de importantă este hrana crudă în masa de Crăciun:

Culorile îți spun de obicei ce să faci cu ingredientele respective. Dacă îți place să te joci cu culori, ca mine, îți recomad să închizi ochii și să guști fiecare culoare care vibrează cu tine. Mergi la piață, alege ingredientele și culorile cu care rezonezi, iar mai apoi le recompui în bucătăria ta într-un fel unic. Este esențial să experimentezi fără o rețetă, ci mai degrabă cu toate simțurile tale activate. Atâta timp cât cunoști baza, cum se compune un preparat, cum combini condimente, totul devine o joacă. Cu cât experimentezi mai mult, cu atât devine mai ușor totul.

Hrana crudă de Crăciun, dar nu numai, este opțiunea celor care vor mai mult gust și mai multă claritate în general.

Platoul cel mai creativ arată în viziunea ta așa:

Germeni și vlăstari, terină de legume, pastă de caju, crakers, icre de amaranth, sushi vegan, salată și câteva dressing-uri.

Un fel principal care nu lipsește de pe masa invitaților tăi:

Curry de ciuperci cu broccoli și raiță de castraveți cu mentă.

Alternativă la sarmale:

Sărmăluțe raw cu smântână de caju.

Cuvânt care exprimă felul în care alegi să gătești:

Armonie.

organic-days-raw-vegan-yoga-city-nutritie-si-alimentatie-masa-de-craciun

Anna Ghica: atelier ‘Blue zones kitchen’ @Organic Christmas

În viața de zi cu zi este Health Coach aici.

Pregătirea sau mersul la piață, cum arată lista ta de cumpărături:

La mine e destul de simplu, zic eu, pentru că focusul meu este pe fructe (multe) și legume. Din cumpărăturile mele săptămânale nu lipsesc în sezonul rece portocalele, mandarinele și lămâile, bananele, mango cât pot de mult, ananas și mere. Încerc să cumpăr frunzele verzi (și ele multe) în varianta lor organică. Apoi cartofi albi și cartofi dulci, morcovi, roșii cherry, sfeclă roșie, păstârnac, ghimbir, castraveți, ceapă și usturoi – iarăși nu lipsesc. Și mult avocado. Tot pentru grăsimi sănătoase, cu ele sunt foarte pretențioasă, luăm nuci de cocos tinere. Apoi urmează restul ingredientelor, precum orez, quinoa, pâine cu maia. Suntem atipici, știu, dar și dieta noastră e diferită de a multor oameni.

Cele mai întâlnite ingrediente din bucătăria ta:

Fructele și legumele, în mod clar. Gătim foarte des legume la abur cu sosuri foarte variate, conopida, broccoli – nelipsite de aici. Cartofii românești și cei dulci (mult huliții carbohidrați, dar pe care noi îi apreciem just, cred eu) stau la loc de cinste. La fel și frunzele verzi pentru salate.

Cum te joci în culori, cât de importantă este hrana crudă în masa de Crăciun:

Când mănânci ca noi, adică numai mâncare gătită acasă și plant-based, culorile vin la pachet. Nu pe pachet 🙂 Mâncăm toate culorile pe care ni le oferă natura. Apropo de Crăciun, noi nu prea mâncăm diferit față de restul anului. Partenerul meu de viață e fan înfocat al salatei faux-beouf cum îi zicem noi, adică fără carne, doar cu legume și maioneză raw vegană facătă de noi din caju și alte mirodenii. Dar cam atât ar fi tematic.

Platoul cel mai creativ arată în viziunea ta așa:

Unul mare cu fructe de toate culorile și de peste tot din lume. Sunt absolut îndrăgostită de fructele exotice, dar merele și afinele nu le-aș da pe nimic.

Un fel principal care nu lipsește de pe masa invitaților tăi:

Supă de morcovi, cu cartof dulce, ghimbir și lapte de cocos – o bunătate!

Alternativă la sarmale:

Nu am alternativă și nici nostalgii, dar i-aș împăca pe cei pasionați de sarmale, invitați la masa mea de Crăciun, cu un desert crud de care ar vorbi câteva săptămâni!

Cuvânt care exprimă felul în care alegi să gătești:

Savuros. Știu că par cu nasul pe sus, dar chiar așa este 🙂


 

Mihaela Brăilescu: atelier veggourmet @Organic Christmas

În viața de zi cu zi este consilier nutriție holistică aici.

Pregătirea sau mersul la piață, cum arată lista ta de cumpărături:

Se întâmplă rar să merg cu listă la piață. Fac asta când gatesc pentru un eveniment sau prepar produse pentru târg. În mod normal mă ghidez intuitiv și aleg ce simt că-și dorește corpul meu…după cum ma influențează vizual sau olfactiv alimentele.

Cele mai întâlnite ingrediente din bucătăria ta:

Ulei de cocos, avocado, semințe de cânepă – sunt ingrediente sfinte. Adică grăsimile sănătoase de care are nevoie corpul meu în acest moment pentru echilibru hormonal.

Cum te joci în culori, cât de importantă este hrana crudă în masa de Crăciun:

O salată crocantă și răcoroasă poate face minuni lângă un platou de aperitive sau alte mâncăruri mai consistente. Menține spiritul viu, mintea limpede și ficatul fericit : )

Imaginează-ți asta: țelină și morcov tăiate creativ cu spiralatorul de legume, felii subțiri de mere stropite cu suc de lime, andive feliate, spanac, nuci și alune de pădure tocate grob, boabe de rodie și vlăstari de floarea soarelui. Mai pui un dressing cu suc de lime, otet de cidru de mere, un strop de miere sau sirop de rodie, ulei de masline presat la rece și mix de ierburi aromate Food Fairy : ) Ce zici?

Platoul cel mai creativ arată în viziunea ta așa:

Un budha bowl colorat cu toate lucrurile care îmi plac, așezate în cerc precum o mandală vie și hrănitoare. Conține neaparat sfeclă coaptă, avocado, boabe de năut cu harissa și curry, andive, salată romană, vlăstari de floarea soarelui, felii de dovleac copt cu sare și ulei de cocos, varză murată feliată subțire ca la Cluj și dressing de tahini.

Sau oricare dintre platorurile din fructe ale lui Ami de la The Sun Kissed Kitchen. Prepare to wow.

Un fel principal care nu lipsește de pe masa invitaților tăi:

Faux gras: pateul de ciuperci cu nuci, vin alb și pastă miso. Este sățios, hrănitor și mmm surrrrprinzător de gustos pentru cei neobișnuiți cu bucătăria vegană. Plus ciocolată caldă cu turmeric, ghimbir și cardamon.

Alternativă la sarmale:

De ce? Nu răspund la provocarea asta. Sarmale cu ciuperci, nuci și orez integral coapte încet în oală de lut….cum să cauți alternativă la așa ceva? 🙂 Eu prefer oricând sarmale făcute de o mamă, bunică sau mătușă în locul oricărei sofisticăreli gastronomice. Cu ingrediente bune și tehnici corecte de preparare sunt un aliment sănătos și nutritiv.

Cuvânt care exprimă felul în care alegi să gătești:

Nutricios (copyright prietena mea Mariana de la Centrul Harmony).


 

Organic Christmas, Green Living Festival are loc în perioada 17 – 18 decembrie și este găzduit de Point Art Hub: eveniment Facebook aici.

Ateliere și seminarii ‘Hrană Conștientă’ aici și aici.


Categoria: Lifestyle

Adaugă mesajul tău

HAPPY CITIZENS