Înapoi la Explore Yoga

Profil de yoghin: cafea digitală cu Rezan

Zâmbetul larg și îmbrățișarea strânsă pe partea inimii, sunt fire din personalitatea lui Rezan. Pentru cei care îl cunosc, Rezan este profesorul de yoga care te invită să te cunoști, care te provoacă să fii un om mai bun și care te ajută cu sfaturi practice să devii unul.

Pentru cei care nu îl cunosc, Rezan este profesor certificat în forma tradițională de Himalayan Hatha Yoga, Yin Yoga și LU JONG-Tibetan Healing Yoga. Îmbrățișează o perspectivă holistică asupra vieții, corpul nu funcționează în afara minții și nici mintea în afara corpului, sunt două părți interconectate ce contribuie la o stare de bine generală, implicit la la sănătatea și armonia noastră.

Pe Rezan l-am întâlnit într-o seară de vară în grădina celor de la M60, iar de atunci am rămas prieteni și parteneri în proiecte frumoase. L-am urmărit pe pagina lui de Facebook, dar și în viața reală, iar astăzi ne bucurăm să organizăm împreună Yoga Day, eveniment ce va avea loc pe 7 mai la Studio 82. Îl întâlnim pe Rezan la sesiunea Soul Alchemy pe care o va susține începând cu ora 15.00. Tu ți-ai rezervat locul (aici)? Până atunci, hai să îl cunoaștem digital pe Rezan.

Un lucru dezordonat din viața ta: fișierele de pe desktop.

Dacă ai avea o super putere ce ai face cu ea: aș “trezi” din ignoranță un numar cât mai mare de oameni.

Locul unde obișnuiești să îți bei cafeaua: nu beau cafea, dar ceaiul îl beau în grădina casei cu picioarele pe iarbă.

Un colț de stradă care îți place: colțul străzii unde am copilărit.

Locul tău de citit și studiat: oriunde.

Cum arată browserul tău: cel puțin 20 de pagini deschise, de multe ori pe același subiect.

Un lucru pe care l-ai învățat de la ai tăi și care astăzi te ajută: să împart.

Ritualul care te definește: ora 4-5 dimineața, camera de lemn ce îmi este și studio, Palo Santo, salteaua de yoga, meditația și practica înainte de a începe ziua.

Rezan_Yoga Interview_Yoga City Bucuresti

Ne place să dăm startul conversației așa: de ce practici yoga? Ca orice profesor de yoga, practica este ceva ce se întâmplă în fiecare zi, însă nu vrem să vorbim despre Rezan ca profesor ci despre Rezan ca om cu toate provocările pe care le întâmpină, la fel ca și noi.

Când uit cine sunt, yoga îmi reamintește. Yoga este o binecuvantare prin care acum îi pot ajuta și pe ceilalți, la fel cum yoga m-a ajutat pe mine. Am descoperit yoga într-un moment greu în viață, sau pot spune că yoga m-a descoperit de toate învelișurile pe care le-am “cultivat” în jurul meu.

Ca ființe umane, suntem capabili să creăm o uimitoare colecție de amintiri și gânduri, cea mai frumoasă și interesantă structura, însă uităm că nu asta suntem. Suntem ceea ce a creat această structură. Mi se întâmplă să uit și este în regulă să uiți, atât timp cât există ceva ce îți reamintește. Nu există provocări în calea noastră, ci provocările sunt calea.

Bodhi este deseori tradus ca “trezire”, “iluminare”, sau altfel spus modul prin care reușim să ajungem la adevărata noastră natură. Povestește-ne despre proiectul și platforma tuturor acțiunilor tale, Bodhi Yoga: ce este, ce nu este și ce își propune să devină în timp.

BODHI este proiectul de suflet, proiect pe care l-am vizualizat în timpul unui retreat de Vipassana în Thailanda. Fie ca te afli în cadrul unei clase de yoga, a unui workshop, retreat internațional, masaj Thai Yoga, energia acestui proiect te aduce “acasă” sau mai aproape de “casă”. BODHI nu ar fi fost unde este azi, dacă energia lui nu ar fi fost simțită și de cei care au contribuit și contribuie activ în continuare. BODHI vorbește prin sutele de voci și suflete ce se reîntorc de fiecare dată atunci când organizăm evenimente. BODHI este studiu și descoperire continuu, iar în timp, noi, cei din spatele BODHI vom explora și îmbunătăți noi metode de vindecare și de a împărtăși yoga prin clase, workshop-uri, terapii prin masaj și retreat-uri autentice de yoga.

Rezan_Yoga Interview_Yoga City Bucuresti 4Ai studiat economie și finanțe, apoi ai decis să pleci în lume în căutarea unei călătorii, dar fără un scop anume și uite așa, din drum în drum, de la profesor de engleză în Thailanda, ai ajuns discipol în India și ulterior profesor de yoga. Lucrurile au evoluat cum spui tu, natural. Suntem curioși să aflăm micile revelații pe care le-ai avut cu sine în toate aceste călătorii.

Într-adevar, atunci când rămâi cu inima deschisă lucrurile evoluează natural. Plecarea din România nu a fost datorată vreunei experiențe neplacute cu acest loc, ci pur și simplu am simțit că am mult mai mult de descoperit și învătat acolo.

Odată ajuns în Asia mi-am dat seama că sintagma “Viața începe în afara zonei de confort” nu este atât de adevărată. Ieșisem din zona de confort, însă când am început să studiez Buddhismul și să trăiesc în mănăstirile buddhiste am realizat că viața începe atunci când frica dispare…frica de moarte, frica de singurătate, frica de abandon, frica de ce spun alții, toate aceste sentimente ce ne guvernează viața în fiecare zi.  Când realizezi că totul este impermanent și că singurul simț al stabilității în viața este o inima deschisă, atunci suferința dispare.

Rezan_Yoga Interview_Yoga City Bucuresti 3

Îți place să călătorești. În interior. Dar și în exterior. Povestește-ne despre modul în care putem privi practica yoga ca pe o călătorie și dacă este yoga o călătorie atunci are ea destinație? Tovarăși de drum? Bagaje? Bilete dus-întors? Cum arată călătoria din interior, ce învățăm, de ce ne agățăm, cum ajungem la poarta de îmbarcare?

Sunt recunoscător pentru călătoria fizică pe care o am, deoarece îmi permite studiul Buddhismului și Hinduismului în locul lor de origine, iar asta m-a facut să înteleg natura lucrurilor mult mai bine.

Condiționarea culturală și sistemul de “educare” standardizat ne țin într-o cursa continua de la grădiniță la liceu, de la universitate într-o carieră și suntem promovați spre….pensionare la o vârstă înaintată. Vestea bună este că putem alege sa ieșim din aceasta cursă oricând. Viața, ca și yoga este doar aici și acum. Este atât de frumos să practici yoga fără un scop, să încetezi să mai cauți, să critici, să te îngrijorezi. Renuntă la a mai trăi exclusiv în trecut și în viitor.
Cu cât acumulezi mai multă informație, cu atât realizezi cât de puțin știi. Sunt atât de mulți oameni care chiar și după 40-50 de ani pe calea yoga, sunt într-o continuă căutare și așteaptă ca realizarea sinelui să se întâmple.

Inspiră și expiră adânc. Ești aici. Ești prezent. Pur și simplu stai, ridică-te, mergi, ascultă, observă…și în curând vei ințelege.

Rezan_Yoga Interview_Yoga City Bucuresti 5

“Mindulfness” un termen atât de întâlnit astăzi. Într-un oraș plin de confuzie, cum reușim să facem lumină și să înțelegem cu adevărat ce înseamnă? Dar nu prin definiție, ci prin practică.

Mințile noastre de cele mai multe ori plănuiesc și se îngrijorează asupra viitorului sau reflectă asupra trecutului, încât uităm că viața se întâmplă cu adevarat aici, acum, în acest moment.

Acordă-ți timp și observă-ți respirația. Respiră calm, adânc în burtă, iar întreg sistemul nervos se va echilibra. Putem fi “mindful” observând culorile, formele și mirosul mâncării. Ne putem aduce atenția asupra aromelor, texturii și temperaturii. Observă cât timp pierzi pe “social media” și starea emoțională pe care ți-o crează: te face să te simți bine, îngrijorat, plictisit, interesat? Fiind mai informați asupra impactului acestei activități, putem lua decizii mult mai conștiente ce ne susțin bunăstarea generală.

Putem fi “mindful” în timp ce conducem, prin a ne observa corpul, mâinile pe volan, relaxându-ne umerii și poate chiar închizând radioul, făcând condusul un spațiu în care să fim prezenti în momentul prezent. Fii “mindful” atunci când lucrezi și treci de la o sarcină la mai multe sarcini. Înainte de a începe să lucrezi: adu o intenție de a lucra pe rând o singură sarcină și fii conștient de dorința de a schimba sarcinile. Atunci când apare nevoia de a face altceva scrie pe o foaie ce iți dorești și poți reveni atunci când ai terminat sarcina inițială.

Ne place modul în care abordezi practica yoga: holistic este cuvântul ce descrie Bodhi Yoga. De la tine aflăm că yoga nu este ceva ce se întâmplă doar pe covoraș ci și în viața de zi cu zi. Însă cum reușim să îi facem pe cititorii noștri să înțeleagă asta dincolo de ecranele digitale? Putem găsi câteva exemple? Ce se întâmplă mai exact pe saltea și influențează universul dinafara ei? Sau viceversa.

90% din practica yoga se întâmplă în afara saltelei de yoga. Yoga poate fi și mersul desculț dimineața pe plajă la răsărit.

Putem deveni buni observatori în viața de zi cu zi. Observatori ai propriului comportament cu cei din jur; observatori ai propriului comportament cu noi inșine; observatori ai aliniamentului corporal și ai respirației. Pe salteaua de yoga învățăm disciplina, învățăm să acceptăm că suntem minunați aici unde suntem azi, chiar și atunci când corpul nu se conformează cu cerințele mintale.

Le spun de mult cursanților să ajungă să iși cunoască respirația mai bine decât pe cel mai bun prieten. O simplă conștientizare a respirației într-un moment tensionat din viața de zi cu zi, deși nu schimbă situația, va schimba atitudinea noastră asupra ei. Putem învăța de ce anume avem sau nu nevoie. Cu cât acumulăm mai multe posesii materiale, cu atât ne îngreunăm nu doar cu un bagaj fizic, cât si cu unul energetic. Credința ca noul obiect cumpărat ne va aduce mai multă fericire este bazată pe sentimentul de lipsă ce ne ocupă prea des mintea. În acest sens “lipsa” este acel sentiment cum că “nu sunt îndeajuns de bun” sau “nu sunt complet fără acel lucru nou”, când de fapt am fost și vom fi întotdeauna bine indiferent de circumstanțe.

Trei lucruri pe care ar fi bine să le luăm cu noi atunci când intrăm într-un studio de yoga. Și aici nu ne referim la apă de cocos, pantaloni lejeri și saltea 🙂 Ci la flexibilitatea minții: la ce să fim atenți și curioși în același timp?

De multe ori pășim într-o clasă de yoga dornici de a practica, ne setăm o intenție, fiind pregatiți sa ne mișcăm și să respiram către o minte mai calmă. De obicei la jumătatea clasei ceva se întâmplă: ne pierdem atenția, iar dintr-un motiv sau altul practica nu mai este despre a ne conecta cu noi însine și de a fi prezenți, ci despre a fi mai buni decât persoana de lângă noi sau de a ne împinge limitele într-o “super-asana”. Aici intervine “non-atașamentul”.

În timp ce corpurile noastre sunt mai mult decât fericite cu doza zilnică de asane (practica), mintea este prea distrasă de gânduri, de moduri în care putem deveni mai buni și mai puternici. Pare că niciodată nu suntem mulțumiți cu ce este în moment, mintea devine lacomă și își dorește mai mult.

Practică pentru plăcerea de a practica. Progresul în practică este încurajator, însă nu este nevoie să fie singura recompensă. Simpla bucurie a practicii este cea mai mare bucurie, realizând cât de eliberator este să nu ai un anumit țel pe care să îl atingi, ci doar să îți miști corpul într-un fel în care se simte în armonie. Dacă practicăm pentru plăcerea de a practica fără să forțam și să împingem peste limită, corpul se va deschide natural.

Sfatul tău: la ce ar trebui să fie atent un începător în practica yoga și care sunt cele mai frecvente greșli? Care sunt sfaturile tale pentru începători?

Consider că este bine ca un începător în practica de yoga să fie atent la aliniament, fie că se află într-un studio de yoga sau practică acasă online.

Să se uite și să asculte. Atunci când înveți posturile este bine să asculți instrucțiunile verbale descrise.
De asemenea, să rămână pozitiv și să nu se simtă stânjenit dacă îndrumătorul îi corectează pozițiile.

Și nu în ultimul rând, probabil cel mai important sfat este acela de a pune întrebări atunci când ceva nu este clar.

Cât despre cele mai frecvente greșeli pe care le face cineva la început de drum în yoga, enumăr câteva:

  • Să se compare cu persoanele de pe saltelele alăturate;
  • Să își compare corpul fată de cum era acum 20 de ani, 4 ani, sau chiar de la ultima practică;
  • Să își împingă corpul spre limite fără prea multă atenție;
  • Incoerență în ceea ce privește practica;
  • Să își piardă răbdarea privind evoluția corpului, iar în cele din urmă să renunțe.

Unul dintre lucrurile esențiale pentru a începe să practici yoga este dorința. Să fii imperfect, să accepți unde ești. Yoga poate fi dificilă, deoarece sa stai în moment atunci când nu excelezi nu este ceva cu care suntem obișnuiți. Însă aflăm că este în regulă să fim supuși greșelilor, iar aceasta ne eliberează de multă presiune. Pentru a ne exploara cu adevărat pe noi însine, putem folosi yoga ca model. Este un loc în care ne putem confrunta cu dorința de a renunța, iar apoi găsim “războinicul” și victoria de a merge mai departe indiferent de situație.


Categoria: Explore Yoga, Lifestyle

Adaugă mesajul tău

HAPPY CITIZENS