Înapoi la Lifestyle

Profil de yoghin: ceai digital cu Irene Zaarour

Ceai aromat, ferestre larg deschise, fructe pline de viață, doi câini mici și agitați, Durga și Sham, o casă aerisită, spațioasă, simplă și o masă înconjurată de oameni care împărtășesc împreună micile lucruri care ne fac atât de fericiți: brânză proaspătă, plante aromatice culese din grădină, legume sănătoase, miere portocalie cu fagure bogat. O mansardă cu saltele colorate și debate-uri despre alegeri sănătoase, suflet, minte, credințe, tradiții, culturi, filozofii și practici diferite.

Așa arată o zi de retreat la munte în universul lui Irene Zaarour. Irene predă yoga de 14 ani și este fascinată de natura omului încă de la 19 ani, moment în care și-a cumpărat prima carte în limba română despre filozofiile esoterice ale Indiei.

Retreat Yoga_Irene Zaarour_Yoga City

Prânz pregătit de Irene, retreat Ashtanga Yoga

Retreat Yoga_Irene Zaarour_Yoga City 2

Priveliștea din retreatul organizat de Irene, satul Peștera, Moeciu de Sus, Brașov

Pe Irene o știm de aproape 5 ani, însă am descoperit-o abia anul trecut atunci când am decis să închidem telefonul și notificările pentru un weekend și să plecăm într-un retreat organizat și găzduit chiar de ea. De atunci, nu am încetat să o urmărim și îi mulțumim pe această cale că a dat curs invitației noastre de a împărtăși o parte din povestea ei cu noi.

Irene este profesor autorizat de Ashtanga Yoga în cadrul Institutului Kpjayi (Krishna Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute), Mysore, India, Pattabhi Jois împreună cu Krishnamacharya fiind întemeietorii acestui stil de yoga.

Mysore este considerat a fi unul dintre cele mai curate orașe și inima Ashtanga Yoga în India. Aici, în fiecare an, studenți din toată lumea vin pregătiți pentru a practica yoga sub îndrumarea profesorilor și pentru a-și dezvolta cunoștințele lor în cultura Indiană.

Nancy Gilgoff, profesor senior în Ashtanga Yoga, predă yoga de 40 de ani și a fost prima profesoară de Ashtanga a lui Irene.

De asemenea, Irene a avut oportunitatea să practice sub îndrumarea lui Pattabhi Jois, iar din 2010 se află sub îndrumarea lui Sharath Jois, nepotul său și deținătorul tradiției acum. Sharath este singurul profesor care a practicat și care practică astăzi cele 6 serii din sistemul Ashtanga.

În prezent există doar 3 niveluri pentru care poți obține dreptul de a preda și foarte puțini profesori autorizați la nivel internațional, iar Irene este unul dintre ei.

Studio-ul lui Irene Zaarour îl găsim pe strada Toamnei, aici predă Ashtanga Yoga pentru începători alături de colegii ei.

Un lucru dezordonat din viața ta:
Acum, ma uit la el… Desktop-ul 🙂

Dacă ai avea o super putere ce ai face cu ea:
Aș pândi-o…Să fiu sigură că nu ma are ea pe mine!

Locul unde obișnuiești să îți bei cafeaua:
🙂 Nu beau cafea, decât foarte rar!

Un colț de stradă din oraș care îți place:
Depinde de lumină. Foarte multe locuri devin fantastice, atunci când lumina vrea să le scoată la iveală!

Locul tău de citit și studiat:
Acum, în pat.

Cum arată browserul tău:
Ca orice sursă de bruiaj mental.

Un lucru pe care l-ai învățat de la ai tăi și care astăzi te ajută:
Să fac “bine” și să-l azvârl în mare. Mai concret să nu mă agăț de fructul acțiunilor mele, ceea ce tot reînvăț în filosofia estică! M-am nascut și am copilărit la Beirut, așa că marea era la doi pași :)).

Ritualul care te definește:
Redefinire constantă.

Guilty pleasure:
Ciocolata…mai ales fondantă.

Ce i-ai spune lui Irene de mâine:
Nimic. Știe ea mai bine!

Irene Zaarour_Yoga Interview Yoga City_Ashtanga Yoga Teacher

Cum arată sufrageria copilăriei tale?

Este solidă, grea, plină, foarte aromată: un amestec de stejar și de vanilie din prăjiturile făcute de mama pe care le furam scoțând sertarul din servantă. Duminica după slujbă (dacă nu eram în adăpost din cauza războiului) eram toți patru, fiecare la locul lui, împărtășind o varietate de sentimente, condimentând hummus, tabbouleh și Kibbeh de la prânz. Să nu uităm cartofii prăjiți! Masa din sufragerie ne-a adăpostit de schijele bombardamentelor (la propriu vorbind) și a fost martora hlizelilor noastre de copii. Am o sumedenie de verișori cu care alergam în jurul ei! Și a susținut serile de “homework” interminabil, de foarte multe ori la lumina lumânării.

Povestește-ne despre Irene Zaarour îainte de a practica Yoga. Cine era Irene?
Hmmm…a fost ce a trebuit să fie ca să fie cea de astăzi asa cum este astăzi și Irene de mâine, exact cum va fi!

Cum arată călătoria ta în Yoga? Când ai început să practici Yoga și care a fost momentul în care te-ai decis să predai Ashtanga Vinyasa Yoga?

Un punct interesant este faptul că prima carte în limba română pe care am cumpărat-o la 19 ani era despre filosofia esoterică a Indiei.

Să zicem ca yoga a început cu dezvoltarea limbii române? Am început să practic cu Mario Vasilescu prin 1995, să predau prin 2002 Hatha Yoga, iar după prima călătorie în Mysore 2006 nu am mai predat altceva decât Ashtanga.

La început am mers la seminarii în Fribourg, Berlin, Praga, Paris, Londra (primul contact cu familia Jois în 2015). Însă după un timp am decis să merg numai în Mysore unde predă familia Jois.

De ce Anahata Ashtanga Yoga? Ce semnificație are această alăturare de cuvinte pentru tine? Și când ai simțit că este momentul să îți deschizi propriul studio de Yoga?

Ideea de a deschide un studio a început din 1998, 1999 atunci când am început să mergem în India și să participăm la seminarii, retrageri. Ma minunam cât de bine, transparentă și îngăduitoare ma simțeam.

Vroiam să împart acele experiențe cu cei din jurul meu si să îi inspire să guste și ei puțin din acel “bine” pe care îl simțeam eu. Abia în 2004 am reușit, alături de trei prietene, să deschidem ceea ce se numea Body Dynamic: un studio unde se practica yoga, tai chi și tot felul de dansuri.

Însă financiar eram pe minus un an de zile, cele două partenere care au contribuit cu spațiul au preferat să-l dea spre închiriere, așă că am rămas cu un grup de persoane care practică yoga și ne-am tot mutat de opt, nouă ori de atunci. Între timp am construit spațiul din Fabrica de Chibrituri, aici am stat patru ani și ne numeam Anahata. Acum suntem Ashtanga România într-un nou spațiu, pe strada Toamnei.

Anahata a fost o tranziție din multele tranziții.

Ai întâlnit obstacole de-a lungul carierei tale în Yoga? Momente când ai vrut să renunți? Ce este Yoga pentru tine? O carieră, un stil de viață, o pasiune, o căutare?

Nu, din contră. Primele două ședințe pe care le-am predat, au fost decisive. Am știut că nu vreau să fac altceva în viața aceasta. Yoga este toate cuvintele tale (carieră, un stil de viață, o pasiune, o căutare) și mult mai mult. Yoga este până când nu mai simți, nu mai vrei să spui nimic. Până cănd nu o mai identifici cu nimic.

Cum arată Yoga pentru tine înafara studioului? Cum arată filozofia de a trăi atunci când nu ești pe saltea?

Ceea ce se întâmplă pe saltea se oglindește în viața mea și viața mea reflectă ceea ce este pe saltea.

Iubim felul în care fiecare profesor e diferit. Povestește-ne despre felul în care abordezi tu practica Yoga.

Cred că fiecare dintre noi predă din infinitatea de legături și experiențe. Uneori acestea nu au nimic de a face cu ce numim yoga, dar este imposibil să nu ne afecteze.

În Ashtanga este foarte simplu: este important să practicăm regulat. Lucrul acesta face ca fiecare practică să fie altfel și să semene cu gândurile, hrana și emoțiile din perioada respectivă. Nu fac altceva decât să observ schimbarea. Atât.

Înafară de Yoga, ce alte pasiuni, cauze sau mișcări susții în viața de zi cu zi?

Nu prea sunt activistă! Încerc să îmi țin echilibrul pe această sârmă care se numește viață. Atunci când un grup vrea binele tuturor făra excepție și fără să lase vreo ființă pe dinafară, atunci mă alătur lor.

Până atunci îmi îngrijesc ograda sau fac totul posibilul să trăiesc în armonie cu ceea ce este.

Pentru un începător, Yoga poate fi un concept aspirațional, poate părea o practică dificilă. Care sunt sfaturile tale pentru începători?

Yoga poate fi un concept, dar prefer să asociez yoga cu o experiență și aici revin la imaginea pe care mi-o amintesc de la Nancy și anume: cel mai greu lucru în practica Ashtanga este să îți așterni salteaua, după aceea totul este foarte ușor!

Dacă ar fi să alegi un cuvânt cu ajutorul căruia să poți descrie ce înseamnă Yoga pentru tine, care ar fi acela?

Sharath a spus că “Yoga happens in silence” . Sunt total de acord. Așa că încerc să aduc liniște în gânduri, cuvinte, fapte, să fac loc practicii yoga să se manifeste! Nu imi reușește întotdeauna! 🙂 Așa că nu pot descrie ce înseamnă yoga pentru mine printr-un singur cuvânt.


Mulțumim Irene Zaarour! Facebook: aici.


Categoria: Lifestyle

Adaugă mesajul tău

HAPPY CITIZENS