Înapoi la Lifestyle

Profil de yoghin: cafea digitală cu Avisek Mangaldharma

Astăzi, termenul de “Yoga” a căpătat o transformare atât de comercială încât este greu să îți faci o idee despre cum urmează să fie ora de yoga la care tocmai te-ai înscris.

Avisek Mangaldharma nu se îndepărtează de la valorile autentice ale practicii yoga. Pentru Avi, yoga nu înseamnă execuția unei asane perfecte ci un sistem complex de autocunoaștere. Avi spune că acest corp, cel în care trăim, este asemenea unei case și că cel mai important este să cunoști toate camerele, să ai curajul de a cerceta fiecare încăpere și de a te conecta la interior face parte din evoluția noastră.

“Astăzi avem 4G conexiune, dar nu ne simțim conectați. Călătoria către a cunoaște sinele ar trebuie să fie destinația noastră. Aceasta este perspectiva care ne ajută astăzi în evoluția noastră. Pentru a reuși să plecăm în această călătorie, avem nevoie de o conexiune reală: minte, inimă și mâini. Mintea este intelectul, cunoașterea, inima reprezintă emoțiile, iar mâinile se referă la creație. O bună armonie între acestea este filosofia practicii Satyananda Yoga.” Avisek Mangaldharma.

Avi s-a născut în partea de est a Indiei, în apropiere de orașul Calcutta. Încă din copilărie a fost inițiat în practica Mantra Yoga. După ce a absolvit Facultatea de Electronică, s-a dedicat în totalitate practicii yoga sub îndrumarea Gurului său, Sw. Niranjanananda Saraswati, în cadrul Școlii Bihar Yoga, din India. A fost inițiat în Karma Sanyasa și a primit numele spiritual de Mangaldharma de la Gurul său.

Avi este profesor de yoga certificat de către Centrul Sivananda Ashram, Kerala, India, iar astăzi este fondatorul Școlii Prakriti School of Yoga din România, a centrului Satyananda Yoga din București, Timișoare și Cluj.

Duminica aceasta, pe 7 mai, Avi va susține o sesiune de practică la YOGA DAY, eveniment pe care îl organizăm împreună cu cei de la Studio 82. Tu ți-ai rezervat locul (aici)? Până atunci, hai să îl cunoaștem digital pe Avisek Mangaldharma.

Avisek Mangaldharma_Yoga Satyananda_Yoga City

Credite foto: Fitness Scandinavia.Avisek Mangaldharma_Yoga City_Fitness Scandinavia

Un lucru dezordonat din viața ta: documentele din laptop.

Dacă ai avea o super putere ce ai face cu ea: să pot aduce fericire în viețile oamenilor.

Un colț de stradă care îți place: strada pe care am copilărit în Bengalul de Vest.

Locul tău de citit și studiat: sălile de așteptare din aeroporturi.

Cum arată browserul tău: multe tab-uri deschise, de cele mai multe ori rulează mantre sau muzică instrumentală pe Youtube.

Un lucru pe care l-ai învățat de la ai tăi și care astăzi te ajută: să-i ajut pe ceilalți. să fiu tolerant și să accept alte opinii sau credințe.

Ritualul care te definește: îmi închei ziua cu meditație de recunoștință.

Ne place să dăm startul conversației așa: de ce practici yoga? Ca orice profesor de yoga, practica este ceva ce se întâmplă în fiecare zi, însă nu vrem să vorbim despre Avi ca profesor ci despre Avi ca om cu toate provocările pe care le întâmpină, la fel ca și noi.

Practica mea zilnică Yoga Sadhana este modul meu de a mă conecta cu înțelepciunea și energia pe care maestrul meu mi le-a împărtășit. Este un mod de a mă conecta la o bucurie pură și necondiționată și la o sursă de cunoaștere nealterată care vine ca răspuns universal valabil pentru toate suferințele și neliniștile umane.

Ai călătorit și încă călătorești mult: China, Hong Kong, India, România, sunt câteva exemple. Însă oriunde ai fi, practica yoga are aceeași limbă, aceeași fundație pe care o iei cu tine dintr-un loc într-altul. Ne-ar plăcea să aflăm trei învățături sau trei revelații pe care le-ai aflat de la maestrul tău și modul în care te-au ajutat pe tine ca începător să ajungi ceea ce ești astăzi, profesorul nostru indiferent de limbă, cultură sau religie.

  1. Limbajul durerii și al suferinței este același peste tot.
  2. Cu toții încercăm să găsim fericire sustenabilă. Yoga devine un instrument prin care fiecare dintre noi are oportunitatea de a descoperi sursa fericirii. Limba și diferențele culturale nu împiedică înțelegerea limbajului universal yoga.
  3. A fi discipol este cea mai dificilă experiență, însă este și cheia dezvoltării tale ca instructor de yoga.

‘A controla’ versus ‘A observa’. Intr-un interviu acordat în Februarie, descoperim acest termen meționam chiar de tine “Mind Management”, povestește-ne mai mult despre felul în care putem transforma modul în care privim lucrurile din jurul nostru și ce ne învață în acest sens o primă clasă de yoga.

Calitatea minții noastre reflectă și generează calitatea vieții. ‘Igiena mentală’ este practica de bază a procesului de ‘mind management’ pe care îl începem încă din prima clasă. Studenții încep să observe obiceiurile și tiparele propriei minți și încep să realizeze cum convingerile lor modifică realitatea. Doar o minte eliberată de negativitate poate transmite creativitate, armonie și putere. Acestea sunt ingredientele esențiale care generează transformare pozitivă.

“Atman” sau “Suflet”: unified awareness. Cum ne ajută practica yoga să călătorim în interior către această destinație cu adresă de multe ori necunoscută pentru noi: sufletul nostru?

Încă nu am atins această stare de ‘conștiență unificată’, deci această întrebare invită la un răspuns teoretic. Cred că odată ce găsim o cale de a stabili o stare de armonie între corp, minte și emoții, vom putea înțelege rolul de ‘observator’, cunoscut și ca atman.

“We have 4D connection but we don’t fill connected”, împărtășim și noi acest punct de vedere. Povestește-ne despre modul în care putem pleca în căutarea acestei conexiuni în practica noastră de zi cu zi și cum arată momentul în care știm că am ajuns la destinație.

Așteaptă să ajung și eu acolo și vă voi povesti 🙂 Însăși călătoria ar putea fi, de fapt, destinația. Asta știm acum și aceasta este perspectiva care ne împinge mai departe spre evoluție. Odată ce putem crea armonie între cap, inimă și mâini, călătoria se transformă în destinație. Acesta este motto-ul treadiției Satyananda Yoga.

“Stilness is a luxury, we can’t afford it.” – de foarte multe ori întâlnim persoane care ne spun “Yoga nu este pentru mine, n-aș putea să stau atâta timp în liniște.” Ce sfaturi ai avea pentru aceste tipologii ușor anxioase . Și în fond, cum poți afla dacă yoga este pentru tine sau nu. Căutând și mai departe, este oare valabil să ne întrebăm pentru cine este yoga și pentru cine nu este yoga?

Yoga este pentru toată lumea. Ceea ce contează de fapt este ca instructorul să ofere ‘doza potrivită’ de yoga în funcție de temperamentul studentului. Într-adevăr, pentru un student hiperactiv, meditația nu este niciodată punctul de plecare în yoga. Așadar, un instructor competent va oferi un mix bun practici yoga pentru a genera transformările necesare. Cu toții avem anumite metode de a evita acele lucruri care ne scot din zona noastră de confort și ne duc în zona de dezvoltare. Așa că, dimpotrivă, îi sfătuiesc pe cei care, după prima clasă, spun că yoga nu este pentru ei, să continue.

“The beauty of Bihar Yoga is that it slowly grows on one, and it is totally up to the practitioner to decide how much to implement.” – este ceea ce aflăm în căutările noastre digitale despre această practică: Bihar sau Satyananda Yoga. Ajută-ne să înțelegem acest punct de vedere și modul în care este aplicat pe covorașul de yoga.

Cu toții ne începem călătoria de la pragul ușii. Fiecare individ are o structură fizică, mentală și emoțională diferită. A impune un set specific de practici yoga fiecărui student nu i-ar face cinste instructorului. Nici medicul nu poate trata fiecare boală cu același medicament. Conceptul de ‘mărime universală’ nu este nici logic și nici științific în practica yoga.

Când practica yoga este îmbrățișată drept instrument de transformare profundă, în stilul Satyananda Yoga, luăm în considerare cât de mult poate digera un student și îi propunem să abordeze practica cu pași mici, într-o manieră constantă.

Sfatul tău: la ce ar trebui să fie atent un începător în practica yoga și care sunt cele mai frecvente greșli? Care sunt sfaturile tale pentru începători?

Un începător ar trebui să-și cultive calitatea de ‘observator’. Este important să reținem că trupul fizic este doar unul dintre cele cinci straturi ale existenței. Yoga ar trebui practicată cu scopul de a ne conecta cu straturile subtile ale existenței și în cele din urmă de a crea o stare de armonie între ele. Însă, începătorul nu ar trebui să aibă niște așteptări atât de înalte, ci ar trebui să practice yoga cu deschidere, onestitate și spirit de observație.


 

Ne vedem pe 7 mai la YOGA DAY: 13.30 – 15.00 – Satyananda Yoga cu Avisek Mangaldgarma.


Categoria: Lifestyle

Adaugă mesajul tău

HAPPY CITIZENS