Înapoi la Fundamentals

Retreat: ghid de cunoaștere pentru orice începător

Telefon trecut în modul silențios, periuță de dinți din ingrediente naturale, un săpun homemade, un tricou comod în care să te simți în largul tău, fără haine pretențioase, 2 cărți (una mai serioasă și una mai lejeră), un pulovăr pe care să îl folosești pentru serile mai răcoroase, salteaua de yoga și soluție de levănțică pentru igienizarea ei după fiecare folosire. Așa arată geanta unui adevărat pasionat. Așa arată și geanta mea.

Atunci când obișnuiam să plec într-o formă sau alta de vacanță, de cele mai multe ori prietenii mei mă certau pentru că eram persoana care avea cele mai multe bagaje.

Acum, lucrurile s-au schimbat. Am învățat să simplific procesele și procedurile de călătorie și să mă concentrez pe lucrurile care sunt cu adevărat relevante pentru experiența mea.

Două lucruri înainte de a te așeza la citit (asta dacă nu ai făcut-o deja):

Retreat: majoritatea persoanelor asociază acest cuvânt cu ideea de concediu, de timp liber, de vacanță. Ei bine, e important să înțelegem sensul și felul în care practicăm această activitate.

“Retreat” înseamnă “a retrage / a se retrage ” și aici nu mă refer la ideea de a pleca de acasă pentru câteva zile către o destinație poziționată pe o hartă ci la a ideea de a te retrage din suma lucrurilor pe care le crezi despre tine, este o plecare și o călătorie a sinelui. Iar în această călătorie nu e nevoie să iei cu tine bagajul emoțional și material pe care îl cunoști deja acasă.

Retreat: este o călătorie către interior. Planificăm vacanțe cu partenerii noștri, cu cei mici, cu prietenii, cu părinții, însă niciodată nu planificăm o mică călătorie doar pentru noi. Chiar și atunci când plecăm în micile vacanțe pe care avem grijă să le organizăm în detaliu, obișnuim să avem atât de multe griji: economiile pe care le facem înainte, dar și după vacanță, cum arată locul pe care îl alegem, are pat pe partea stângă sau nu, are geam în cameră sau nu, traseele planificate, cumpărăturile pe care nu le ratăm, suvenirurile pentru cei dragi.

Sunt atât de multe lucruri de făcut, încât de cele mai multe ori ne întoarcem obosiți.

Mă întreb oare în ce moment al vieții noastre planificarea unei vacanțe devine atât de mult despre aceste lucruri pe care le facem în exterior și unde își face loc relaxarea și încărcarea cu o nouă energie printre upload image, write a post and feeling good status? Ne simțim cu adevărat “loved”, “excited”, “blessed”, “energized”, “refreshed” sau “relaxed”?

Weekendul trecut am plecat într-un retreat la Vama Buzăului alături de prietena și profesoara mea, Veronica. Vero susține clase la Nirvana Yoga și uneori organizează tabere de yoga, dar și plecări în ashram. Așa că, în ordinea celor de mai sus, am închis telefonul și am plecat în această călătorie cu scopul de a pune într-un sertar toate lucrurile pe care le știu deja acasă.

Aici am întâlnit oameni noi și povești frumoase, fiecare plecase într-o aventură pentru a găsi acea versiune mai bună a lor.

Processed with VSCO with f2 preset

Iată 3 lucruri la care m-am gândit în retreat. Am avut destul de mult timp, renunțarea la telefon a însemnat pentru mine cel puțin 2 ore câștigate în fiecare zi, timp pe care l-am putut investi în șiruri și șiruri de întrebări.

“Prietenii mei mi-au spus că fac parte dintr-o sectă”

O să încep cu partea mea preferată. Este ceva de care mă tot lovesc din momentul în care am dat startul acestui proiect alături de colega mea Laura și un lucru pe care l-am auzit și în retreat: “Prietenii mei mi-au spus că fac parte dintr-o sectă și că este ciudat că vreau să petrec din ce în ce mai mult timp cu mine”.

Cu siguranță unele persoane folosesc greșit cuvântul “sectă”, nu-i așa? Un grup de oameni care împărtășesc aceleași interese, credințe sau norme de viață comune poartă numele de comunitate.

Așa cum există comunități pasionate de baschet, volei sau longboard, așa există comunități pasionate de cultură yoga. Și bineînțeles, pentru că nu poți compara o tabără de volei cu un retreat de yoga – cu riscul de a crea o definiție – am să spun că yoga nu este competitivă, așa că orice pasionat de această practică va accepta faptul e timpul să renunțe la reguli și să “let go”.

“Let go” înseamnă să te distanțezi de gândurile și falsele percepții pe care le întâlnești în societatea în care trăiești, să renunți la filtrul prin intermediul căruia judeci și etichetezi lucrurile din jurul tău, să încerci să nu te mai compari cu prietenii, colegii sau persoane pe care uneori nici măcar nu le-ai întâlnit. Este esențial să petreci mai mult timp cu tine, altfel cum vei reuși să te cunoști în avalanșa de notificări și responsabilități pe care le primești în fiecare zi?

Evoluția pleacă din interior și da, are nevoie de timpul tău. Asta nu înseamnă că faci parte dintr-o sectă. Spune-le asta prietenilor tăi.

Mai mult timp cu tine, mai multă atenție pentru lucrurile din jurul tăuProcessed with VSCO with f2 preset Processed with VSCO with f2 preset Processed with VSCO with f2 presetCând mintea noastră rătăcește fără țintă, creierul activează o multidudine de circuite neuronale care își vorbesc despre lucruri care nu au nimic în comun cu ce încercăm să învățăm. Când ne lipsește concentrarea, nu stocăm nicio fărâmă de amintire din tot ce învățăm.

Întrebare: îți place ce faci? Când te trezești dimineața, simți că ești fericit gândindu-te că trebuie să mergi la birou, școală sau orice altceva îți ocupă ziua? Se întâmplă relativ rar ca oamenii să fie într-o stare de flow în viața de zi cu zi. Practicând yoga nu numai că vei învăța despre modurile în care funcționează mintea și corpul tău, dar cel mai important, vei învăța să petreci timp cu tine, să cauți acest “flow”, cuvânt pe care îl tot auzim în vocabularul profesorilor de yoga. Meditația ne ajută să ascuțim atenția și concentrarea, doua funcții vulnerabile în fața valurilor de informații la care suntem expuși în fiecare zi. Capacitatea de concentrare, focus, atenția pot deveni punctele tale forte și astfel vei reuși să ai relații mai bune cu cei din jurul tău și rezultate în meseria pe care o practici.

Atenția, termen care provine din cuvântul latin “attendere”, care înseamnă “a te îndrepta spre”, ne conectează cu lumea din afară, modelându-ne și definindu-ne experiența.

Anne Treisman observă că modul în care ne punem în acțiune atenția determină ceea ce vedem, modelează personalitatea noastră. Sau așa cum spunea Yoda, “felul în care îți concentrezi atenția este realitatea ta”.

Daniel Goleman, în cartea sa “Focus” vorbește despre o triadă: atenția interioară, atenția asupra celuilalt și atenția exterioară. Un stil de viață echilibrat înseamnă managementul celor trei dimensiuni. Principiile practicii yoga promovează o relație armonioasă între acestea prin postură, respirație și meditație.

Atenția funcționează în mare măsură asemenea unui mușchi, dacă nu e folosită, începe să se atrofieze. Dacă nu ești pe aceeași lungime de undă cu atenție interioară, e ca și cum ți-ai pierdut busola, poate că acesta este motivul pentru care deseori ne întrebăm: ce vreau să fac cu cariera mea, de ce sunt în relația asta, de ce nu sunt fericit?

Focalizarea interioară ne aduce pe aceeași frecvență cu intuițiile noastre, cu valorile care ne ghidează în viața de zi cu zi și cu deciziile mai bune. Meditația este un instrument valabil ce face studiul a numeroase cercetări, chiar și 10 minute petrecute în meditație (zilnic) poate deveni un obicei simplu care te conectează la realitate interioară.

Așadar, mai mult timp petrecut cu tine poate fi răspunsul pentru foarte multe întrebări.

Arta de a face nimic și de a face totul în același timp

Deconectează-te de la tehnologie. Mai sus am povestit despre cât de important este să petreci timp cu tine și care sunt rezultatele acestei relații pe termen lung. Mai departe vreau să îți povestesc despre mica mea provocare de a renunța la telefon timp de 5 zile. În primul rând sunt absorbită de tot ce este nou și găsesc o satisfacție în a gestiona cât mai multe e-mailuri în fiecare zi. Am structuri eficiente de lucru, notez tot ceea ce se întâmplă în jurul meu și îmi place să știu toate proiectele echipelor alături de care lucrez. De cele mai multe ori nu intervin în jobul colegilor mei, însă mă asigur de fiecare dată că este totul în regulă. Problema este că îmi place să fac asta și în vacanță. Îmi verific telefonul foarte des și sunt conectată la notificări. Sunt mereu “available” și nu mai există granițe de moment sau oră pentru a intra într-o conversație cu cineva. Cred că este un obicei pe care l-am moștenit odată cu apariția gadgeturilor fantastice din viața noastră, suntem “always available” , iar apariția lui “seen” în fereastra de Messenger nu ne ajută foarte mult pentru că ne simțim datori să răspundem imediat.

Renunțarea la telefon și la sentimentul că “trebuie să fac ceva” nu numai că m-a ajutat să “let go”, dar m-a învățat cum pot folosi acel timp doar pentru mine.

“Bogăția de informații generează sărăcirea atenției”, Herbert Simon, câștigător al Premiului Nobel.

Astăzi, ne confruntăm cu o nouă realitate, una în care suntem pe aceeași frecvență de undă mai degrabă cu telefonul nostru și mai puțin cu oamenii. Ai observat ce se întâmplă atunci când cineva se așează la o masă? Tu cât de des îți verifici telefonul?

În 2006, în vocabularul vorbitorilor de engleză a pătruns cuvântul “puzzled” (uimit) și “pissed” (enervat), noul termen se referă la senzația pe care cineva o are în cadrul unei întâlniri atunci când partenerul de la masă își verifică telefonul și în timpul conversației acesta deschide digital un nou dialog.

În cele 5 zile în care nu am adăugat niciun post pe Facebook, trebuie să recunosc că am avut multe momente în care mi-am dorit să împărtășesc online ce fac sau cum mă simt, însă în tot acest timp Veronica ne reamintea că e timpul să explorăm universul din interior. I-am urmat sfatul, așa că în timpul în care aparent nu făceam nimic, mi-am dat seama cât de important este să stai cu tine. Fără notificări, fără să etichetezi un moment, fără dorința de a face constant ceva.

O navigare în viața reală în care poți să simți direcția vântului, să asculți sunetul ascuțit al gâzelor, să auzi un avion în depărtare și uneori să ai senzația că ești în această mare orchestră pe care o lași pur și simplu să se întâmple: bucuria de a practica yoga.

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 preset


Mia Munteanu_Yoga City

Namaste dragă cititorule! Eu sunt Mia Munteanu și împreună vom explora universul yoga: de la sfaturi și recomandări pentru începători până la articole de lifestyle, well being și viață sănătoasă. Sunt cofondatoarea proiectului Yoga City și cred că putem fi happy citizens și acasă, dar și la birou. Mai cred că împreună putem construi un oraș mai sănătos. Cum? Citind, descoperind, punând în practică toate lucrurile bune pe care le învățăm.


Categoria: Fundamentals

Adaugă mesajul tău

HAPPY CITIZENS