Înapoi la Review

Unde practicăm yoga? Hatha Yoga Seva @Shiseido Spa at Stejarii Country Club

Clase de yoga, sesiuni de meditație, seminar de alimentație și nutriție, networking, yummy healthy super good snacks și un spațiu contemporan care va găzdui 100 de saltele. Toate acestea pe 21 mai la The Brewery.

Astăzi, invitatul nostru este Val Voicu și împreună plecăm într-o aventură digitală pentru a înțelege bazele practicii Hatha Yoga Seva. Pe Val îl întâlnim la YOGA DAY în agenda zilei la 9 dimineața, poți face rezervare la clasa de Hatha aici.

Cum arată o ședință de Hatha Yoga Seva?

Atunci când ești începător, descoperi că ai mai multe întrebări decât răspunsuri. Apoi începi să cauți: ce este yoga, tipuri de practică, cum arată prima mea ședință, la ce să mă aștept, yoga este doar pentru persoanele flexibile, transpir la yoga, este yoga un sport? Bineînțeles, întrebările nu se opresc aici și nici nu ar trebui.

Așa că, am pornit într-o căutare de răspunsuri și am ajuns la Shiseido Spa at Stejarii Country Club unde am practicat 90 de minute de Hatha Yoga Seva alături de Val Voicu. 

Val predă de două ori pe săptămână la Shiseido Spa și este profesor în cadrul Școlii de Hatha aici. Ca orice student disciplinat și pasionat de practica yoga, l-am întrebat bineînțeles pe domnul Google despre cum arată o clasă de Hatha cu Val.

Rezultatele digitale nu ne-au ajutat foarte tare, însă prima ședință practicată sub îndrumarea lui ne-a teleportat într-un univers plin de întrebări: de ce Hatha, cum putem deosebi o practică tradițională față de o practică modernă, ce înseamnă Seva?

În utilizarea sa de bază, “Hatha” înseamnă “voință”, “intenție” sau “putere”, “energie” și se concentrează pe latura fizică și modul în care acest lucru poate ajuta în a atinge echilibrul interior. De asemenea, am aflat că scopul practicii yoga este de a atinge “sāmathi”. Știam asta deja, însă ne lipsea o înțelegere profundă a acestui termen.

Pe scurt, Val ne-a povestit că “sāmathi” se referă la o stare de meditație conștientă și că scopul practicii yoga este conștientizarea momentului prezent. Dar “ce înseamnă să fii conștient de momentul prezent?” a fost următoarea noastră întrebare.

Iată ce am înțeles: imaginează-ți că fiecare dintre noi are un filtru în față. Acest filtru este construit din toate experiențele și ideile noastre (istoria noastră personală, familia noastră și valorile culturale, educația, pentru a numi câteva exemple). Aceasta funcționează exact ca o lentilă, filtrează experiența noastră, adică felul în care percepem realitatea de zi cu zi.

“Sāmathi” este starea în care nu mai experimentăm realitatea în timp ce privim printr-un filtru sau printr-o lentilă, în schimb, vom experimenta realitatea în mod direct. În această etapă devenim conștienți de momentul prezent.

Însă, pentru a atinge iluminarea (“sāmathi” = “iluminare”) este necesară o practică constantă și susținută care te va introduce treptat în cele 8 trepte ale lui Patanjali: yamas, niyamas, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana și sāmadhi.

Val Voicu Hatha Yoga Stejari Club Shiseido Spa Yoga City_2

Val Voicu, Hatha Yoga Seva @Shiseido Spa

Astăzi, “Hatha” a căpătat o transformare atât de comercială încât este foarte greu să îți faci o idee despre cum urmează să fie ora de yoga la care tocmai te-ai înscris. Spre exemplu, noi ne așteptam să întâlnim o practică concentrată pe secvențele de asane, adică pe latura fizică.

Am întâlnit în schimb un amalgam de perspective care ne-au ajutat să înțelegem “de ce suntem aici, acum pe saltea?” .

Val face deseori trimiteri la învățături de bază și alege să mixeze orele de teorie cu orele de practică: întrebări despre practica Hatha, răspunsuri, secvențe de asane, tehnici de respirație și meditație ghidată.

Hatha Yoga înseamnă să începi mai întâi cu corpul. Acesta are propria atitudine, propriul ego, propria natură. Așa că începem cu corpul. Hatha Yoga este modalitatea de a lucra cu corpul, de a disciplina și de a purifica organismul cu scopul de a-l pregăti pentru dhyana și ulterior, pentru sāmadhi.

Așadar, putem spune că Hatha Yoga este un sistem care se folosește de posturi (asane) și de tehnici de respirație (pranayama) pentru a înțelege cum funcționează corpul, mintea și emoțiile noastre cu scopul de a conștientiza momentul prezent.

“Corpul fizic nu este altceva decât o proiecție a minții și nu a minții imaginative neapărat. Toate gândurile pe care le ai îți influențează corpul fizic. E important să înțelegem cum funcționează, însă la fel de important este să nu ne concentram numai pe corp ci fundamental sa ne observăm și sa ne intelegem funcționarea minții.” Val Voicu pentru Yoga City.

A folosi o postură pentru a ajunge la adevărata noastră natură este un proces ce se numește Yogaasana.

În practica Hatha Yoga, secvențele de asane sunt concepute pentru a alinia postura și pentru a deschide mai multe canale (mai ales canalul principal – coloana vertebrală) astfel încât să încurajăm felul în care energia circulă în corpul nostru.

Val Voicu Hatha Yoga Stejari Club Shiseido Spa Yoga City_1

Val Voicu, Hatha Yoga Seva @Shiseido Spa

Arta de a-i ajuta pe cei din jur, fără să aștepți ceva în schimb: Seva

“Seva” poate fi tradus: “muncă voluntară” sau “a fi în serviciul celor din jurul tău” sau “în ajutorul comunității”. Cu toate acestea, “Seva” înseamnă mai mult decât a-i ajuta pe cei din jurul nostru și poate fi perceput ca pe un sistem de dezvoltare spirituală în același timp în care contribuie la binele comunității.

Putem spune că “Seva” este arta de dărui, însă fără a simți nevoia că ar trebui să primești ceva în schimb. Înseamnă să nu ai așteptări, să nu urmărești anumite rewarduri și să ajungi la un nivel de conștiință în care valorile precum bunătatea și generozitatea devin unelte în propria dezvoltare și cunoaștere.

De ce să mergi la un curs de Hatha Yoga Seva?

 • afli noțiuni de bază despre practica Hatha Yoga
 • aprofundezi teorii și fundamente esențiale pentru dezvoltarea ta
 • înveți să faci diferența între diferite stiluri de yoga și alegi în cele din urmă ceea ce ți se potrivește
 • practici secvențe de asane care te ajută în timp să corectezi postura corpului
 • înveți tehnici de respirație (pranayama) și meditație, înțelegi felul în care funcționează corpul, emoțiile tale
 • și cel mai important: pleci într-o căutare personală cu scopul de a-ți răspunde la întrebarea “de ce practic yoga?”

Facilități studio wellness Shiseido Spa

Hatha Yoga Seva at Shiseido Spa by Stejarii Country Club review yoga by Yoga City_1Hatha Yoga Seva at Shiseido Spa by Stejarii Country Club review yoga by Yoga City_2Saltea

 • nu ai nevoie de saltea, am observat că la Shiseido Spa sunt folosite saltele din spumă, au o stabilitate destul de bună

Prosop

 • fiecare dulapior din vestiar are inclus un prosop, un halat din bumbac şi o pereche de papuci de unică folosinţă
 • de asemenea, în vestiare sunt disponibile prosoape de diferite dimensiuni

Vestiar

 • ai acces la vestiar, cod digital, îți poți lăsa aici hainele sau alte lucruri
 • este un vestiar mare cu o lumină ambientală plăcută
 • ai acces la cabină de duș, șampon, balsam, gel de duș, uscător de păr

Practica yoga

 • instructori: Val Voicu și Avisek Majumdar
 • în cadrul Shiseido Spa at Stejarii Country Club: yoga tradițională, yoga pentru managementul stresului, Hatha Yoga Seva

Ședințe Shiseido Spa program / prețuri

 Rezervare

 • rezervările se fac la recepția spa: (+40) 744 332 286
 • urmărește programul studioului de wellness de la Shiseido Spa, fă-ți rezervare la profesorul pe care ți-l dorești
 • modalitate de plată: cash direct în recepție sau card

Program

 • yoga tradiţională şi yoga pentru managementul stresului cu Avisek Majumdar – sâmbătă şi duminică, cu programare înainte de clasă
 • Hatha Yoga Seva cu Val Voicu – marţi şi miercuri, 09:00 – 10:30

Prețuri şedinţe grup

 • 1 ședință: 140 Ron
 • 10 ședințe: 1200 Ron
 • 20 ședințe: 2100 Ron

Alte facilităţi studio

 • la achiziţionarea unei şedinţe de wellness de la Shiseido Spa, ai acces gratuit în zona de relaxare a Shiseido Spa
 • această zonă cuprinde piscina Vitality: paturi cu hidromasaj şi privelişte spre pădurea Băneasa, zonă de șezlonguri, terasă, saună umedă şi uscată, hamám (baie turcească cu abur uscat), cameră Zen cu terapie cu oxigen

Hatha Yoga Seva at Shiseido Spa by Stejarii Country Club review yoga by Yoga City_3Hatha Yoga Seva at Shiseido Spa by Stejarii Country Club review yoga by Yoga City_4

Adresă

Găsești aici hartă și contact.


Adaugă mesajul tău

HAPPY CITIZENS