Înapoi la Lifestyle

Yogi profile: cafea digitală cu Tarik Van Prehn

Lea Perfetti și Tarik Van Prehn, elevii lui Sri K Pattabhi Jois și Sharath Jois, din Mysore India, vin la București pentru prima dată pentru a susține o clasă de Ashtanga Yoga în cadrul YOGA DAY.

Lea și Tarik au mai mult de 15 ani de practică de zi cu zi și de predare. Prin prezența și învățăturile lor, ei inspiră elevii din întreaga lume: New York, Brazilia, Portugalia, Berlin, Mysore sunt doar câteva puncte de intersecție pentru Lea și Tarik. Sunt parteneri în viață, prieteni și profesori de yoga, îndrăgostiți de natură, soare și surf. Împreună mereu, atunci când vorbești despre Tarik este puțin probabil să nu o întâlnești și pe Lea.

Tarik predă Ashtanga Yoga pentru că își dorește să ridice calitatea vieții, crede că o practică susținută poate preveni sau trata anumite afecțiuni în corpul fizic. Timp de 6 ani a studiat bazele medicinii chineze, iar astăzi stilul lui de viață este o inspirație pentru cei din jur: surf, thai chi și acupunctură sunt parte din ceea ce îl face pe Tarik nu doar un profesor cu o experiență bogată în cunoașterea ființei umane ci și un tată și un soț iubitor.

Duminica aceasta, pe 7 mai, Tarik și Lea vor susține o sesiune de practică la YOGA DAY, eveniment pe care îl organizăm împreună cu cei de la Studio 82. Tu ți-ai rezervat locul (aici)? Până atunci, hai să îl cunoaștem digital pe Tarik.

Un lucru dezordonat din viața ta: atelierul meu de la fermă, de oricâte ori fac ordine, tot se transformă în haos.

Dacă ai avea o super putere ce ai face cu ea: mi-ar plăcea să am puterea să creez păduri noi pe loc și să curăț oceane întregi de pe o zi pe alta.

Locul unde îți bei cafeaua: în bucătărie cu Lea înainte să se trezească copiii.

Locul tău de citit și studiat: în pat.

Cum arată browserul tău: Windguru, surfline, worldsurfingleague, beach cam.

Un lucru pe care l-ai învățat de la ai tăi și care astăzi te ajută: să nu mă tem de natură.

Ritualul care te definește: cafeaua savurată alături de soție și să fac focul în fiecare dimineață de iarnă.

Tarik Van Prehn Ashtanga Yoga India Mysore Yoga City

Credite imagini: pagina de Facebook Love Ashtanga Yoga, Lea Perfetti și Tarik Van Prehn, Portugalia

Ne place să dăm startul conversației așa: de ce practici yoga? Ca orice profesor de yoga, practica este ceva ce se întâmplă în fiecare zi, însă nu vrem să vorbim despre Tarik ca profesor ci despre Tarik ca om cu toate provocările pe care le întâmpină, la fel ca și noi.

Practic pentru a promova longevitatea și pentru a putea face surf și la bătrânețe. Practica ar trebui, de asemenea, să îți promoveze stilul de viață. Și de aceea este un mod prin care controlez mai bine ceea ce mănânc, dar și orele la care mă culc și mă trezesc.

“Ashtanga Yoga will make your mind more calm, because of the breathing and the focusing, and eventually if someone is more dedicated spirit can open the doors”. It’s what we learn from you in an interview that you gave in 2011. Can you tell us more about spiritual doors connected to this system?

Spiritul sau spiritualitatea sunt definite prin ceea ce minteași corpul nu pot înțelege. În cele din urmă, dacă te concentrezi pe acest lucru (chiar dacă nu știi exact ceea ce e), vei ajunge la concluzia că nu ai nevoie să obții nimic în ceea ce privește corpul și mintea ta. Spiritualitatea începe atunci când accepți faptul că nu poți controla viața și că viața este mult mai mare decât yoga.

Tarik Van Prehn_Ashtanga Yoga_Yoga City

Povestește-ne despre prima ta călătorie în Mysore, India. Care au fost revelațiile sau emoțiile tale? Cu ce gânduri ai plecat la drum și care au fost învățăturile pe care le-ai adus înapoi acasă?

A fost o călătorie extraordinară! Am fost bolnav 11 zile, 3 dintre ele am stat în spital. Nu am început programul de yoga pentru intermediari așa cum îmi propusesem, iar odată ce am rămas singur în spital, atât de aproape de moarte, mi-am dat seama cât de “mic” și imatur eram de fapt. Am cunoscut oameni minunați în acea primă călătorie cu care am rămas bun prieten. Îmi plac mult indienii.

17 ani de la prima ta călătorie în India, Mysore: cum reușim să păstrăm o minte de începător de-a lungul practicii? Cum reușim să evoluăm și mai ales cum invățăm să vedem schimbările pe care practica yoga le aduce în fața noastră? Cum reușim să rămânem conectați, concentrați?

Prima mea călătorie a fost în 2001. Oamenii vorbesc mereu despre “Calea Yoga“: pentru mine yoga este un vehicul pentru a merge pe “Calea Vieții”. Yoga este un alt lucru pe care îl facem pentru a încerca să ne înțelegem propria existență. Mergi mai departe, rămâi concentrat, continuă să evoluezi etc. sunt doar niște “clișee spirituale” care își au rolul lor atunci când ești începător.

După mai mulți ani de practică, începi să te întrebi cât de departe poți merge cu adevărat.

Yoga nu se aseamănă scufundărilor, nu există nicio destinație concretă, nicio limită ce poate fi atinsă, nu-i poți vedea sfârșitul. Cât de concentrat vrei să fii? Și de ce? Vreau doar să mă relaxez și să mă bucur de tot ce întâlnesc în cale.

Yoga este o practică care se trăiește individual, la persoana întâi. Doi oameni care practică aceeași formă de yoga nu vor trăi același lucru. Ai o minte de începător atunci când ești la început. De ce ai vrea să păstrezi ceva ce a fost, dar nu mai poate fi adus înapoi? Yoga înseamnă continuă schimbare. Fiecare zi e diferită, nu mă lupt să obțin ceva prin practica mea, nu are sens.

Tarik Lea Ashtanga Workshop Class Yoga City

Cum arată o zi în Mysore și dacă ar fi să împărtășești cu noi trei lucruri pe care le-ai învățat de la Sharath și care au fost momente de revelație pentru practica personală, care ar fi acelea?

Sharath este o ființă umană și, de fapt, o persoană simplă și normală. Nu cred în conceptul Guru. Nu sunt nici hindus, nici indian. Sharath este cineva în care pot avea încredere ca profesor de yoga. Cred că e cel mai bun. Se asigură că înțeleg faptul că eu sunt cel care face munca grea.

Nu m-a presat niciodată și este o persoană foarte iertătoare. În 2008 a fost ultima mea călătorie, prioritățile se schimbă în timp. Am fost de 8 ori în Mysore, dar acum cu 4 copii va trebui să aștept puțin până să mă pot întoarce.

În orice caz, programul meu acolo arăta cam așa: mă trezeam cu două ore înainte de practică, beam cafeaua, mergeam la toaletă, practica yoga, beam apă de cocos, cumpăram legume, găteam acasă, ieșeam la plimbare, mâncam ultima oară înainte de ora 17:00, mă culcam la ora 20:30. Și o luam de la capăt.

Poate pare plictisitor, dar era reconfortant de simplu. Simplitatea ar trebui privită ca cel mai înalt standard în viață. Îmi imaginez că cei care merg în India așteptându-se să aibă vreo revelație, se întorc dezamăgiți. E o percepție întâlnită destul de des la începători. Multă fantezie, puțină realitate.

Yoga își va dezvălui adevărul celor pregătiți să-l accepte. Dar yoga se potrivește și acestei atitudini fanteziste. Mulți oameni își proiectează propriile idei asupra practicii yoga și ce înseamnă ea. Ideea de guru este, de asemenea, o proiecție a dorinței studenților de a fi în apropierea perfecțiunii.

Mulți practicanți nu sunt dispuși să vadă persoana din spatele gurului și își doresc, de asemenea, să devină guru. De aceea, există atâtea scandaluri în care sunt implicați profesori yoga și lideri religioși sau spirituali. Revelația mea este aceea că nu există nimic ce trebuie să fie revelat. Atât, simplu și plictisitor.

Tarik Van Prehn_Ashtanga Yoga_Yoga City 2Lea Perfetti Ashtanga Yoga Class_Yoga City Bucharest

Timp de șase ani ai studiat bazele medicinii chineze: un sistem de prevenție și tratament pe bază de plante combinat cu tehnici de acupunctură și thai chi. Povetește-ne despre felul în care te ajută învățăturile acumulate în medicina chineză astăzi în practica ta yoga.

Medicina chineză mi-a oferit o bază teoretică solidă pentru modul în care corpul, mintea și natura îți influențează viața. Datorită medicinei chineze am început să practic yoga, pentru că aveam deja o perspectică energetică asupra acestei practici.

Cred că una dintre cele mai superficiale perspective asupra practicii yoga este confuzia cu privire la anatomie pe care o face occidentalul. Se dă prea mult importanță lucrurilor pe care corpul le face. O mare confuzie și, de fapt, informație nefolositoare.

Hai să vorbim despre “a preveni”, o educație de care avem nevoie în viața noastră. Povestește-ne despre modul în care practica yoga ne ajută să prevenim sau să tratăm anumite aspecte ale corpului fizic.

Yoga te ajută să mănânci mai sănătos. Alegerea unei diete bazate pe plante este un pilon fundamental al practicii care te poate ajuta să te vindeci dacă ești bolnav și să previi apariția afecțiunilor de tot felul. Nu există nicio separare între corp și minte. Aceasta este o mare greșeală pe care o perpetuăm. Ambele se influențează reciproc. Yoga îți va dezvălui echilibrul, dar mai întâi trebuie să alegi să fii echilibrat.

Sfatul tău: la ce ar trebui să fie atent un începător în practica yoga și care sunt cele mai frecvente greșli? Care sunt sfaturile tale pentru începători?

Presupunând că a găsit deja un profesor bun, începătorul trebuie să învețe să aibă încredere în profesor. Nu există progres fără încredere. Concentrează-te pe respirație. Prea multă atenție acordată executării perfecte a asanelor conduce la o practică superficială și îl face pe student predispus la accidentări.

 


Categoria: Lifestyle

Adaugă mesajul tău

HAPPY CITIZENS