Înapoi la Inspiratie

Ziua internațională Yoga: intervenție la galeria de artă Kube, un proiect Yoga City

Ziua internațională Yoga are loc pe 21 iunie și este un evenimentul recunoscut la nivel internațional cu ocazia căruia yoghini din toată lumea își dau întâlnire în cele mai faine locuri pentru a sărbători împreună.

Mysore, Ubud, Tokio, New York, Paris, Londra, Amsterdam, orașe din colțuri diferite organizează evenimente speciale dedicate acestei zi.

Studiouri de practică, huburi creative, birouri, parcuri sau uneori destinații speciale, cum ar fi un vârf de munte în mijlocul naturii, găzduiesc ceea ce noi numim astăzi puncte de întâlnire pentru comunitatea noastră. Și fie că practici yoga la înălțime sau într-o intersecție aglomerată din NYC, motivul pentru care cineva decide să se alăture acestei comunități rămâne același indiferent de locul în care te afli: bucuria de a practica yoga.

Așa că, am decis să propunem o intervenție orașului în care trăim: “A mythology of the Self”. Cu ajutorul Veronicăi Constantinescu, profesor de yoga și fondatoare studioului de practică și meditație Nirvana Yoga, am propus trecătorilor un experiment în interiorul galeriei de artă Kube by Musette, chiar în mijlocul orașului, pe Calea Victoriei, un bulevard foarte circulat de turiști, dar și de bucureșteni.

Aici, Veronica a practicat yoga aproape 4 ore, timp în care cei care treceau prin fața galeriei, s-au putut opri pentru a o observa. De la apus și până seara târziu, am surprins un val de impresii diferite. Unii trecători s-au oprit, alții nu, unii au rămas pentru a studia mai atent practica Veronicăi sau au încercat să își facă poze în timp ce realizau o asană, și-au făcut selfe-uri și au împărtășit părerea lor în social media, iar alții au dat startul unor debate-uri pe această temă chiar în fața galeriei.

Iată câteva gânduri reținute de către echipa noastră:

“Uite mama! Și eu pot să fac yoga, e simplu. Trebuie doar să închizi ochi și să te relaxezi”, spune Sophie, 4 ani.

“De ce crezi că stă aici? Crezi că meditează? Oare a plătit-o cineva? Oare cât poate să stea nemișcată?”, spune un trecător.

“Ah, e ziua Internațională Yoga, hai să rămânem aici. Interesant experiment, aș vrea să mă apuc și eu de yoga, dar n-am găsit încă timp.”, spune un trecător.

Processed with VSCO with f2 preset Processed with VSCO with f2 preset Processed with VSCO with f2 preset Processed with VSCO with f2 preset Processed with VSCO with f2 preset Processed with VSCO with g3 preset Processed with VSCO with c1 preset Processed with VSCO with g3 preset Processed with VSCO with g3 preset

Calea Victoriei leagă mai multe puncte importante din centrul orașului și se bucură în ultimul an de o creșterea sănătoasă, este în plină dezvoltare. Nu am ales acest loc întâmplător. Aici se află un bistro verde ce oferă trecătorilor freshuri și snackuri sănătoase, dar și lapte vegetal proaspăt, primul magazin japonez din București, nu mai puțin de 3 galerii de artă, Muzeul Colecțiilor de Artă, dar și grădini înfloritoare ce găzduiesc evenimente nocturne alternative.

Orașul este un amalgam de cafele lungi, seri cu cidru rece unde timpul devine elastic, taskuri și responsabilități, întâlniri și prezentări, expoziții, concerte, spectacole și intervenții de tot felul. Orașul este un mix de notificări digitale, nu e de mirare că nivelul nostru de atenție scade și că ne este din ce în ce mai greu să ne concentrăm la provocările secolului XXI. Tocmai de aceea, ne-am propus să le arătăm trecătorilor că e timpul să plece în această aventură întrebându-se simplu și banal: “Încotro?”. 

Focalizarea interioară ne aduce pe aceeași frecvență cu intuițiile noastre, cu valorile care ne ghidează în fiecare zi și cu deciziile mai bune. Meditația este un instrument valabil ce face studiul a numeroase cercetări, chiar și 10 minune petrecute în meditație (zilnic) poate deveni un obicei simplu prin care învățăm să ne conectăm la realitatea interioară.

“A mythology of the Self” este despre libertatea de a te pune în centrul existenței tale și de a-ți contura un univers deliminat de evoluția interioară.

Curiozitatea de a te cunoaște este una din cele mai mari responsabilități pe care omul o are. Asta am vrut să arătăm tuturor celor care au trecut sau nu grăbiți, pe 21 iunie prin fața galeriei de artă Kube.

Trecătorii au putut să observe practica Veronicăi într-un mediu agitat, aglomerat, preocupat mai mult de trăirile exterioare și mai puțin de cele interioare, Orașul. E timpul să ne oprim și să începem o călătorie inversă. Mai mult despre interior, mai puțin despre exterior.

Yoga City Kube Musette Yoga Bucuresti_2

Foto credite: Octavian Sbârnă.

Și pentru ca experimentul nostru a generat un val de impresii suprinzătoare și neașteptate, atât în offline cât și în offline, ne propunem ca în anul viitor să găzduim mici astfel de intervenții în mai multe orașe din Europa.

Căutăm galeriști și yoghini gata să se alăture inițativei nostre. Ai o galerie? Sau ești yoghin și vrei să practici yoga într-o galerie de artă pe 21 iunie 2017? Scrie-ne pe adresa: hello@yogacity.ro


Categoria: Inspiratie

Adaugă mesajul tău

HAPPY CITIZENS