Sezonul rece: 3 recomandări de asane și ceai de cuișoare

Signed by Laura Călin

 

Orașul e plin de zăpadă și deși aceasta este perioada noastră în care ne place să ne ascundem ore întregiprin ceainării, este și perioada în care răcim foarte repede. Ne ajută ceaiul cald, focul de la un șemineu, șosetele groase, fularul pufos, conversațiile lungi cu cei dragi, dar lucrurile devin complicate atunci când avem treabă prin oraș, iar primele semne de răceală nu întârzie să apară.

Începi să strănuți și apare o ușoară durere de cap. Ce faci?

Învață să lupți cu pași mici: extra zinc, alege să mănânci inteligent, spală-te pe mâini cât mai des, dormi cât mai mult și practică yoga. Evită efortul fizic, corpul are nevoie de odihnă, așa că alege un set de posturi simple.

Ți-am pregătit 3 asane pe care le poți practica înainte de somn. În plus, astăzi vorbim despre beneficiile cuișoarelor.

Legs Up the Wall (Viparita Karani).png

Legs Up the Wall

Viparita Karani

Posturile din categoria “Inversii” pun sângele în mișcare, ajută la reglarea tensiunii arteriale, împing fluidele blocate și înbunățățesc digestia.

Downward-Facing Dog (Adho Mukha Svanasana).jpg

Downward-Facing Dog

Adho Mukha Svanasana

Această postură echilibrează tensiunea arterială și ajută la deblocarea sinusurilor.

Bridge (Setu Bandha Sarvangasana).jpg

Bridge

Setu Bandha Sarvangasana

Deschiderea pieptului stimulează glandele timus, un organ important în rolul imunității.

Ceaiul de cuișoare: propietăți antibacteriene, antivirale

Mugurii arborelui Eugenia caryophyllata se recoltează înainte ca floarea să înflorească și numai după vârsta de 20 de ani a plantei. Bogate în eugenol, o substanță anestezică și antiseptică, cuișoarele mai conțin și antioxidanți anticancerigeni, sunt antiparazitare, antibacteriene, antifungice, antivirale, analgezice, antiinflamatorii, tonice, stomahice (favorizează digestia) și carminative (antibalonare).

  • cuișoarele stimulează producerea de enzime care contribuie la procesul digestiv și au un efect pozitiv asupra durerilor de stomac.
  • împrospatează respirația grație caracterului lor antiseptic, dacă sunt consumate sub formă de ceai, ulei sau chiar mestecate.
  • aroma cuișoarelor alină senzatia de greață, fiind recomandat chiar și femeilor însărcinate.
  • compușii antiinflamatorii și analgezici reduc inflamațiile dentare și calmează, plus că ajută la vindecarea infecțiilor și împiedică răspândirea lor.
  • proprietățile antibacteriene au un efect benefic și asupra sistemului respirator: ceaiul de cuișoare ajută la tratarea răcelilor, a nasului înfundat, a durerilor în gât, a infecțiilor virale, a bronșitei și a afecțiunilor sinusurilor.

Rețeta ceaiului de cuișoare

Ingrediente:

  • 1 litru de apă
  • 1 lingură de cuișoare proaspăt mărunțite
  • miere pentru îndulcit

Fierbe apa, apoi adaugă cuișoarele și lasă-le la infuzat timp de 20 de minute. Ceaiul se poate servi atât cald, cât și rece, cu cuburi de gheață. Se poate păstra la frigider pentru câteva zile într-un recipient de sticlă acoperit.

Se recomandă o ceașcă de ceai o dată sau de două ori pe zi, până la 5 zile la rând, după care se face o pauză de 1-2 zile.

Un articol realizat împreună cu V for Verde.

TasteLaura Calin