La Cărturești: top 3 cărți răsfoite, citite, iubite de Yoga City
Signed by Mia Munteanu
Sfârșit de an, început de 2018 sau vremea în care încep să merg din ce în ce mai des la cumpărături. E semn că petrecem mult timp în șosete cu nasul în scorțișoară și cărți.
Mi-am luat Buletinul de Cărturești în portofel și am plecat alături de colega mea Laura într-o călătorie: ceai, cărți și bonete de lână. Ne-am petrecut întreagă duminică în ceainăria situată la ultimul etaj din fermăcătoarea librărie Carousel. Atât eu, cât și Laura suntem în căutarea unor noi titluri pentru biblioteca de acasă, așa că duminicile ne prind mai mereu pe la Cărturești.
De data aceasta am plecat la drum cu un singur gând, acela de a alege pentru voi, cititorii din spatele ecranelor, trei cărți pe care le-am citit, iubit, răsfoit deja. Am căzut de comun acord să alegem titluri pe care le cunoaștem și asupra cărora am dezbătut de nenumărate ori pe Calea Victoriei în vara ce tocmai a trecut. În cele din urmă, pagini care ne-au stârnit curiozitate amândurora și care au deschis mintea și sufletul către o nouă călătorie, cea a cunoașterii de sine.
1. Focus: Motivația ascunsă a performanței, Daniel Goleman / Bestseller New York Times
Daniel Goleman e un renumit psiholog, autor și jurnalist american. S-a născut în Stockton, California, într-o familie de profesori de științe umane. A studiat la Harvard, în cadrul unui program de psihologie clinică, analizând mintea umană dintr-o perspectivă interdisciplinară. Cu ajutorul unei burse doctorale, a făcut cercetări în India privind sistemele antice de psihologie și practicile de meditație în culturile asiatice, apoi a revenit la Harvard pentru a-și termina lucrarea de doctorat.
Astăzi, este autor, speaker și profesor în cadrul unor programe ce studiază modul în care creierul nostru funcționează atunci când respirăm sau medităm.
În Focus – motivația ascunsă a performanției – Daniel Goleman vorbește despre mecanismele și procesele cognitive ce stau la baza tuturor acțiunilor noastre. O carte plină de resurse atent documentate, pagini practice care pe mine m-au ajutat să înțeleg nu doar modul în care pot antrena mușchiul atenției ci și modul în care mintea alege de cele mai multe ori să rătăcească.
“În sala de forță a minții: îți poți reprezenta atenția ca un fel de mușchi mental, pe care îl putem tonifia prin antrenament. Memorarea pune la lucru acest mușchi, la fel și concentrarea. Corespondentul mental al ridicării unei greutăți în mod repetat este conștientizarea momentului în care mintea noastră se abate de la ținta asupra căreia s-a concentrat în prelabil și revenirea la aceasta. Vorbim de însăși esența concentrării unidirecționale în tehnica meditației, care, privită din perspectiva neurologiei, implică disciplinarea atenției. Ți se spune să fii atent la un anumit lucru, cum ar fi o mantră ori propria respirație. Fă o vreme și vei vedea cum mintea ta se abate de la obiectul prestabilit. Prin urmare, este recomandat ca, atunci când mintea ta începe să rătăcească – și ajungi să realizezi acest lucru – să o readuci la punctul de interes și să-ți concentrezi întreaga atenție acolo. Când simți că rătăcește din nou, reia procedura. Încă o dată. Și încă o dată. Și încă o dată. Neurologii de la Emory University au apelat la RMN-uri funcționale pentru a studia activitatea celebrală a subiecților aflați în stare de meditație, odată ce survine acest transfer de atenție la nivel mental. Există patru etape ale ciclului cognitiv: abaterea minții de la ținta inițială, conștientizarea acestui lucru, readucerea atenției asupra țintei de mai devreme și concentrarea atenției în prezent.” Focus, Daniel Goleman.
2. Curajul de a fi vulnerabil, Brene Brown
Cercetătoare în domeniul sociologiei Brene Brown a declanșat o conversație la nivel global referitor la curaj, vulnerabilitate, rușine și prețuirea de sine. Munca ei de pionierat a scos la lumină un adevărat despre care ne este atât de greu să vorbim astăzi: vulnerabilitatea, adică dorința de a te exprima și de a nu-ți fie frică să te lași văzut, fără să știi ce se va întămpla în continuare. Trebuie să ne recunoaștem emoțiile și să fim curioși în privința lor; să ne analizăm poveștile pe care ni le spunem până când descoperim adevărul.
Dr. Brene Browne este cercătătoare și profesoară la Colegiul Studii Sociale din cadrul Universității din Houston și fondatoarea The Daring Way, o organizație care transmite mesajul lui Brene referitor la vulnerabilitate și curaj.
Sigur, m-am gândit că videoclipul care a înregistrat peste 6 de milioane de vizualizări pe Youtube, fiind cotat ca unul dintre cele mai bune Ted Talks ever, este poate cel mai bun mod pentru a pătrunde în universul vulnerabilității și pentru a decide în cele din urmă dacă urmează să cumperi această carte.
3. About Present, A journey into Ourselves, Carlos L’Abbate
Primele pagini din cartea lui Carlos sunt o introducere a ceea ce găsesc uneori foarte greu de pus în practică și anume: să fiu aici, conectată la momentul prezent.
Proaspăt lansată la Seneca Anticafe, eveniment la care a participat și echipa noastră (vezi aici), About Presence este o carte ghid cu exemple practice din viața de zi cu zi. Este despre cum să trăiești simplu. Trecutul și viitorul sunt proiecții ale minții, iar fericirea din prezent nu depinde de ceea ce ni se întâmplă ci de modul în care alegem să privim ceea ce ni se întâmplă.
Profesor de yoga și autor al primei sale cărți, Carlos ne invită să mergem mai departe de obișnuințele propriei minți și să dăm curs invitației de a observa lucrurile din jurul nostru și chiar pe noi înșine. O culegere de gânduri și experiențe pe care autorul le-a adunat în călătoriile sale sau pe care le-a descoperit împreună cu studenții săi, pe salteaua de yoga.
Deși este scrisă în limba engleză, găsesc rândurile lui Carlos ușor de înțeles și de parcurs, în cele din urmă îmi lasă senzația că este scrisă în flow, fiecare rând dansează echilibrat către cele ce urmează și uite așa te trezești brusc la pagina 50 și nici nu simți cum a trecut timpul.
"We believe that life is created by the things that happen to us: that if we have a good job we will have a good life; that f we find the right partner we will never feel lonely; that if we live in a good city we will be happy etc. But, in reality, life is not created by what happens to us, but by the way we choose to see those happenings. We have a specific tool in our brain: the capacity to choose between one thing and another, our wisdom, our capacity to discriminate. If I have some food, I can decide if I am going eat it now, reat it later, give it away or share it. There are many options for each given moment and this is a very useful to know, especially when it comes to our toughts. When a thought appears in our heads, we take it as something that belongs to us, when, in reality, it belongs to our conditioning, to our history, to what in psychology is known as the unconscious or, or simply, the past, We need to ask ourselves: is this thought that appears in my head useful or useless given this particular set of circumstances? Is it telling the truth or is it telling a lie? Is it appropriate for this moment or is it out of place? We don’t have the obligation to follow every thought just because it has appeared in our head, but we can consider whether it is an intelligent, useful, constructive thought, or whether it will simply create more suffering." Carlos L'Abbate, About Presence.
Urmărește pagina noastră de Facebook și participă la concursurile săptămânal, poți câștiga cărți, invitații sau bilete la evenimentele dedicate comunității noastre din București.