Yogi profile: cafea digitală cu Lea Perfetti, Ashtanga Yoga Teacher, Portugalia

Signed by Mia Munteanu

 

Lea și Tarik au mai mult de 15 ani de practică de zi cu zi și de predare. Prin prezența și învățăturile lor, ei inspiră elevii din întreaga lume: New York, Brazilia, Portugalia, Berlin, Mysore sunt doar câteva puncte de intersecție pentru Lea și Tarik.

Astăzi, Lea și Tarik călătoresc ca parteneri de viață, prieteni, sot și soție și profesori. Îi putem urmări în calendarul internațional sau în aventurile lor "Yoga, Surf and Sun" pe care le organizează în fiecare an în Portugalia. Aici, studenți din întreaga lume își dau întâlnire pentru a împărtăși împreună adevărate povești de viață.

Credite imagini: pagina de Facebook Love Ashtanga Yoga, Lea Perfetti și Tarik Van Preh.

Credite imagini: pagina de Facebook Love Ashtanga Yoga, Lea Perfetti și Tarik Van Preh.

Lea s-a născut și a copilărit în New York, tot aici a început să practice yoga în 2001, apoi a plecat în prima ei călătorie în Mysore și a revenit aici de 4 ori pentru a practica sub îndrumarea lui Guruji și a lui Sharath. Este absolventă a Universității Syracuse, cu diplome în biologie și studii despre cunoaștere femeii. Îi place să trăiască aproape de natură, face surf și alături de soțul ei Tarik locuiesc în Portugalia împreună cu cei 4 copii. 

Un lucru dezordonat din viața ta: geanta mea e ca o gaură neagră.

Dacă ai avea o super putere ce ai face cu ea: am deja suficiente, nu-mi mai doresc altele.

Locul unde îți bei cafeaua: la masa din bucătărie, împreună cu soțul meu, beau lapte de orez și un fursec, în fiecare dimineață la fel.

Locul tău de citit și studiat: patul

Un colț de lume care îți place: îmi place drumul care duce spre plaja mea.

Cum arată browserul tău: astro.com, spotify.com, windguru.com (astrologie, muzică și prognoza valurilor).

Un lucru pe care l-ai învățat de la ai tăi și care astăzi te ajută: mama îmi spunea mereu: “Oricât de sărac ai fi, nu există nicio scuză pentru o casă murdară.” Casa mea e foarte curată.

Ritualul care te definește: întreaga zi e un ritual pentru mine: mă trezesc, beau cafea, merg la toaletă, practic yoga, predau, superfood shake, surf, gătesc prânzul pentru întreaga familie, repet. Practic în fiecare zi pentru că mă face să mă simt bine. E modul în care mă reconectez cu mine. E timpul pe care mi-l dedic mie, mă mișc și respir, iar restul zilei pare să fie tot un flow.

Lea-Perfetti_Ashtanga-Yoga-Class-Yoga-City-Bucharest_5.jpg

“Nature rules and demands so much of women, also gives women unmeasurable strength”

 

Lea Perfetti

Ne place să dăm startul conversației așa: de ce practici yoga? Ca orice profesor de yoga, practica este ceva ce se întâmplă în fiecare zi, însă nu vrem să vorbim despre Lea ca profesor ci despre Lea ca om cu toate provocările pe care le întâmpină.

Practic în fiecare zi pentru că mă face să mă simt bine. E modul în care mă reconectez cu mine. E timpul pe care mi-l dedic mie, mă mișc și respir, iar restul zilei pare să fie tot un flow.

“Nature rules and demands so much of women, but also gives women unmeasurable strength” ne place acest punct de vedere pe care l-am descoperit pe pagina ta de Facebook. Ești mamă a trei copii, iar relația cu corpul nostru este poate una dintre cele mai interesante. Povestește-ne despre modul în care practica yoga ne învață să rămănem conectați la natură și să acceptăm, dar și să descoperim în același timp, puterea din interior.

Yoga trezește conștiința în fiecare dintre noi. Pe mine m-a făcut să îmi dau seama cât de sănătoasă mă simt când trăiesc aproape de natură și cât de mult îmi doream să devin mamă și să am o familie. Înainte de yoga negam acea parte a mea. Sunt, prin natura mea, o persoană sensibilă și pe măsură ce mă adânceam în practică, nu mă mai putea ascunde de sinele meu autentic. Adică, a trebuit să mă mut aproape de natură și să mă concentrez pe viața de familie. Când m-am mutat la țară și am început să trăiesc așa cum îmi era menit și cum îmi doream, am început să mă relaxez și am înțeles cu adevărat starea de well being.

A fost nevoie de multă încredere să mă mut la țară cu trei copii, pentru că traiul aici poate fi o provocare, dar cu ajutorul practicii și luând decizii bazate pe trăirile mele reale, viața s-a ordonat de la sine.

Povestește-ne despre prima ta călătorie în Mysore, India. Care au fost revelațiile sau emoțiile tale? Cu ce gânduri ai plecat la drum și care au fost învățăturile pe care le-ai adus înapoi acasă?

Aveam 23 de ani când am fost prima oară în călătorie. Am plecat singură și am ajuns în biroul lui Guruji după o călătorie lungă cu trenul din Madras. Era inocentă, curajoasă și căutam adevărul, dar îmi era teamă de India. M-am dus în Mysore pentru că vream să îmi schimb complet viața. Credeam că India și KPJYI mă vor ajuta să fac asta. Când am intrat în biroul lui Guruji eram terifiată. Părea așa de mare și cu picioarele pe pământ, ca o stâncă. M-am simțit mică și naivă. Nu mai văzusem pe nimeni practicând yoga cum am văzut în shala de acolo.

Mi-am dat seama că știu foarte puține despre yoga și că înțelegeam Ashtanga yoga cam cât de mult o înțelege un copil. Undeva acolo exista un ocean de cunoaștere, iar venirea la Mysore m-a făcut să realizez că de-abia reușisem să îmi ud câteva degete în el și trebuia să învăț cum să mă scufund cu totul.

Era pentru prima oară când încercam stilul Mysore și după ce am practicat mi-am dat seama de cât putere îți oferă acest stil. De atunci am schimbat stilul în care predam. Am vrut să predau cum predau ei. Mi-am dorit ca și studenții mei să se simtă puternici și echilibrați, așa cum mă făceau Guruji și familia să mă simt. Am învățat, de asemenea, să fiu răbdătoare și independentă, călătorind singură ca femeie prin Asia. Nu aveam un smartphone pe care să mă bazez. Am învățat că pot face lucrurile singuă.

"După 15 ani de practică am învățat că less is more."

Lea practicând yoga în shala.

13 ani de la prima ta călătorie în India, Mysore: cum reușim să păstrăm o minte de începător de-a lungul practicii? Cum reușim să evoluăm și mai ales cum invățăm să vedem schimbările pe care practica yoga le aduce în fața noastră? Cum reușim să rămânem conectați?

Când predau și văd studenți entuziasmați în legătură cu practica, încerc să mă pun în locul lor. Sunt foarte empatică, poate prea mult uneori, așa că pentru tine e ușor să mă entuziasmez din nou. Sunt tipul de practicant care are chiar prea multă motivație și ar trebui să învăț să o iau mai ușor câteodată.

Cred că după fiecare sarcină am așteptat două săptămâni înainte să mă reapuc de practică. Învăț încet, mai ales după trei copii, că uneori corpul meu are mai multă nevoie de odihnă decât de practică. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, înveți să fii mai blând cu propriul corp, altfel vei plăti mai târziu. De asemenea, de abia după 15 ani de practică am învățat că less is more.

Ashtanga Yoga ne invită să ne deschidem cutia toracică, fizic și spiritual. Cum reușim să facem trecerea de la practica fizică la cea spirituală? Este Ashanga Yoga o meditație în mișcare?

Pentru mine practica a fost mereu spirituală. Prima oară când am auzit mantra de deschidere mi s-a făcut piele de găină și m-am simțit înălțată. Am iubit Surya Namaskar de la început. Fusesem atletă înainte, iar yoga era atât de diferită de sport, ține atât de mult de respirație încât am perceput-o de la început ca pe o experiență meditativă.

Zion, micuțul tău, îți spune într-o zi: “Mama trebuie să înveți să crezi în tine”. Această trimitere inocentă și adevărată ne face să ne gândim la practica de zi cu zi, sunt unele zile când lucrurile nu ies așa cum ne așteptăm. Uneori suntem mai puternici, alteori nu reușim să găsim concentrarea încă de la primele asane. Cum reușim să depășim aceste momente? Ne oprim, continuăm? La ce să fim atenți?

Nu m-am oprit niciodată în 15 ani, dar am redus timpul dedicat practicii. Uneori, era necesar să practic mai puțin decât în trecut. Dar am descoperit că, după o vreme, poți atinge stări mai înainte cu mai puține asane.

Pentru ochii din exterior, Ashtanga Yoga, pare un sistem dificil, compus din asane ce se concentrează asupra părții fizice, iar în România clasele susținute de profesorii începători nu lasă de înțeles că ar fi poate mai mult de atât. Cum definești tu această practică abordând bineînțeles o perspectivă personală?

Fără îndoială această practică nu este pentru cei leneși. Așa cum a spus Guruji, oricine poate practica, dar nu și cei leneși. Însă, de aceea stilul Mysore este atât de important. În felul acesta, atât începătorii cât și avansații pot practica în aceeași încăpere. Așa că studentul care are nevoie doar de asanele executate în picioare, dar și cel care are nevoie de a treia serie pot fi împreună și niciunul nu se va speria sau plictisi.

Lea-Perfetti_Ashtanga-Yoga-Class-Yoga-City-Bucharest_81.jpg

"Oricine poate practica, dar nu și cei leneși."

Lea despre practica Ashanga.

Sfatul tău: la ce ar trebui să fie atent un începător în practica yoga și care sunt cele mai frecvente greșli? Care sunt sfaturile tale pentru începători?

Practică cel puțin cinci zile pe săptămână și fă câte puțin în fiecare zi, în loc să urmezi o clasă intensă de două ori pe săptămână. Urmărește-ți respirația și când observi că respirația nu poate ține ritmul asanelor înseamnă că ai practicat suficient pentru ziua respectivă.