#YOGADAY news: Alexandra Solomon susține workshopul de Ashtanga Yoga
Diminețile le începem cu Alexandra Solomon. Atunci când nu suntem la seminarii, conferințe sau alte întâlniri dedicate practicii yoga din comunitatea noastră, cu siguranță suntem pe salteaua din studioul celor de la Good Mood, acolo unde Alexandra obișnuiște să susțină clasele de mysore.
Ferestretele sunt larg deschise, iar lumina trezește orice morocănos. Încă de la intrare ai să-i observi zâmbetul pentru că este un giver. Dăruiește atenție și răbdare fiecărui student în parte și îl ajută să-și înțeleagă propriul corp. Iar dacă ai să privești cu un ochi deschis asupra orelor susținute de Alex, ai să vezi că nicio practică nu seamăna cu alta. Fiecare student, fiecare corp e diferit, așadar Alexandra are grijă să ajusteze și să suțină dezvoltarea fiecăruia. Nu este întâmplător faptul că am invitat-o în programul nostru #YOGADAY, eveniment pe care îl organizăm duminică pe 20 mai.
Suntem curioși să-i aflăm planurile, așa că am provocat-o la 5 întrebări. Ce ne pregătește la #YOGADAY?
1. Cum ai descrie o clasă de Ashtanga yoga unui începător?
Există două feluri de clase: ghidate (ritm impus) și mysore (ritm personal). Unei persoane care experimentează această practica pentru prima dată, recomand clasele în ritm personal. Nu ai nevoie de informații sau pregatiri pentru acest lucru, pur și simplu vii la clasă și ești prezent. Prima practica va fi simplă și include o serie de posturi din secvența Salutul Soarelui. Primești ghidaj și indicații pentru a practica asanele susținute de cu propria respirație, iar apoi ești încurajat să experimentezi aceste mișcări singur, în ritmul tău. Apoi, te odihnești. Următoarea clasa va aduce mici elemente noi, iar următoarea altele, iar în acest mod inveți să construiești practica pas cu pas într-un mod cât se poate de organic și spontan. Acest ritm te ajută să cultivi prezență și atenție. Astfel, practica devine o meditație în mișcare, așa că e necesar să-ți păstrezi o atitudine de începător, indiferent de nivelul de practică la care te afli.
2. Ce înseamnă yoga ca stil de viață? Cum vezi tu lucrurile?
Perspectiva se schimbă în fiecare moment, iar momentele trec. Dacă mă întrebi mâine cum văd lucrurile, probabil răspunsul va fi ușor diferit. Așa că, mă leg de înțelegerea mea în acest moment. Imensitatea și complexitatea vieții este copleșitoare de cele mai multe ori și adesea ne pierdem, ne rătăcim, alunecăm într-un fel de haos. Yoga, pentru mine, este o unealtă, un sprijin, este cel mai bun prieten care îmi este alături în cele mai dificile și cele mai fericite momente. Pășește alături de mine și împreună explorăm necunoscutul, mă ajută să discern, să înțeleg și să mă nasc în lumina din întuneric. Mă învață disciplina și modestia, exaltarea și umilința, îmi oferă sprijin și structura...mă oglindește și mă conduce spre iubire.
3. Știm cât de importantă este respirația în practica de pe saltea, ce învățăm la Yoga Day? Cum învățăm să respirăm?
Respirația în yoga înseamnă mult mai mult decât procesul fiziologic care se întâmplă natural atunci când respiri. Evident, lucrăm și cu acesta, dar ducem lucrurile mai profund, în zona mai puțin evidentă și anume în tiparele prana (energie). Observăm cum tiparul procesului fiziologic al respirației se leagă de tiparul curgerii prana prin corp și apoi suntem atenție la mișcare.
Mișcarea este un instrument pentru extinderea prana/energiei, iar practica devine fluidă, ritmul fiind dat exact de acest tipar al respirației interne. Da, este foarte important cum respirăm pe saltea, tocmai pentru că exact această respirație o luăm cu noi în viața de zi cu zi. Așa cum respirăm pe saltea, așa vom respira și când nu suntem pe saltea. La clasele de yoga, profesorul te ajută pas cu pas și te susține în procesul de învățare: respirație, mișcare, atenție, prezență.
4. Povestește-ne puțin despre magia bolurilor tibetane, ce poveste au ele pentru tine?
Sunetele produse de aceste boluri induc o stare profundă de relaxare care ghidează mentalul spre starea de meditație. Experimentarea acestor sunete armonioase produce un efect de centrare imediată, iar răspunsul corpului este de sincronizare a frecvențelor emisferelor cerebrale.
Eu am fost destul de norocoasă să mă aflu în locul și la momentul potrivit atunci când profesorul nostru de masaj a primit 3 seturi de boluri aduse direct din Tibet. M-am îndrăgostit de cântecul lor și le-am adus acasă cu mine. Îmi place să le folosesc în ultima parte a practicii, atunci când corpul și mintea se confruntă cu reziduul produs în sesiunea de yoga. Mi se pare că aceste vibrații transmit mult mai mult decât aș putea eu vreodată. Unul dintre profesorii mei a spus: “lucrurile care merită cu adevărat ascultate, nu pot fi exprimate în cuvinte”.
5. Unde te găsim? Unde te urmărim? Ce proiecte intenționezi să demarezi în vara ce urmează? La ce să ne așteptăm?
în prezent susțin un program de clase mysore în cadrul studioului Good Mood , aici mă găsiți în diminețile de luni până vineri între 7:30 și 10:00. Sâmbăta am clasă între 9:00-11:00, este o clasă ghitată informativă, în care ofer detalii și amănunte despre fundamentul practicii Ashtanga Vinyasa Yoga.
Proiectele pentru această vară sunt multe și frumoase. Sper să am energie să le duc pe toate până la capăt. În primul rând, organizez alături de o prietenă foarte dragă, Raluca Mușat, un retreat de Yin & Ashtanga Yoga în Turcia, în centrul Suleyman’s Garden. Zona este de poveste, foarte aproape de mare, cu multe posibilități de explorare și relaxare.
Planific alte două retreaturi mai mici, la noi în țară, plus alte workshopuri tematice. Un alt proiect de suflet este cursul de masaj tailandez despre care cititorii Yoga City pot afla mai multe informații de aici. Dar până atunci, eu vă aștept la workshopul de Ashtanga Vinyasa Yoga pe care îl susțin la Yoga Day, pe 20 mai.
"Workshop Ashtanga Yoga" este clasa pe care Alexandra o susține la YOGADAY, duminică pe 20 mai. YOGADAY este cel mai așteptat eveniment al primăverii, timp de o zi orașul se schimbă, iar noi găzduim unul dintre cele mai mari evenimente de yoga din București. Workshopuri, seminarii și ateliere dedicate, toate sub un singur acoperiș. Vrei să ni te alături? Verifică programul de clase și fă-ți o rezervare online. Nu contează că ești a newbie sau un super pasionat, clasele noastre sunt așa de prietenoase, căci o să-ți dorești să rămâi alături de noi la ceai și la povești.