#YOGADAY news: mânăncă sănătos, fără efort cu Mihaela Brăilescu
Verde. Culoare. Bogat. Vibrant. Calm. Și relaxat. Echilibru. Cu dulce. Și cu sărat. Cu verde aromat. Cu responsabilitate. Așa arată micro universul Mihaelei Brăilescu, bucătar, food coach, artizan de rețete și consilier de nutriție holistică.
Scrie cu pasiune pe foofairy.ro, aici experimentează cu rețete de tot felul, iar pe 20 mai, la YOGADAY, Mihaela ne va vorbi despre nutriție holistică și despre alegeri sănătoase. Până atunci, am provocat-o la 5 întrebări.
1. Fără efort. Când mă gândesc la Mihaela, imaginea care îmi vine în minte, este fără efort. Faci ca totul să pară atât de simplu, nu-i așa? Cum reușim să îi facem pe cei din jur să înțeleagă că sănătatea este simplă?
Ce frumos ai spus, nu m-am gândit niciodată la asta, dar așa este. Pentru mine, treaba cu gătitul sănătos vine foarte ușor, mă mișc aproape fluid într-o bucătărie, în piață, în supermarket și prin viață în general.
Iar sănătatea chiar este simplă! Sănătatea este însăși natură umană în formă să de baza. Nu e rocket science. Nu înseamnă doctorate și masterate în nutriție. Sănătatea înseamnă un om echilibrat și conectat la propria ființă, care își cunoste corpul și se îngrijește, un om care are un minim de informațîi ce îl ajută să navigheze pe deplin conștient printre insulele unui supermarket, care își oferă periodic momente de repaos și în permanentă sens adevărat propriei vieți. Atât!
Dar vezi tu, confuzia apare pentru că avem prea mulți doctori în nutriție și prea puțini oameni cu har care să ghideze cu adevărat către sănătate. De multă, multă susținere, ghidare și răbdare au oamenii nevoie că să ajungă la această simplă înțelegere.
Greșeală asta am făcut-o și eu multă vreme. În timp ce mă afundăm tot mai tare în cărți, oamenii din jurul meu erau tot mai confuzi, iar rezultatele întârziau să apară. Așa că, acum mă folosesc doar de exemplu personal și de ghidare, fără sfaturi nesolicitate și informații în exces. Astfel reușesc să transmit mai departe această senzație de lejeritate în a te alimenta corect, idei simple, rețete ușoare, aproape firești, curgere lină și viață frumoasă fără scheme complicate.
Punctez totuși că la nivel macro ține de cultură generală, de educația pe care o primeșți acasă, educația pe care ar trebui să o primești la școală. Anthony Bourdain are în cartea sa, Medium Raw, un pasaj excelent în care spune că abilitatea de a te hrăni cu pricepere atât pe ține, cât și pe alții, ar trebui predată tuturor tinerilor drept o competență fundamentală. Deci susținem pe cei care își doresc viață sănătoasă, dar nici nu indobitocim și imbolnavim generațiile următoare.
2. Despre ce povestim la YOGA DAY? Ce aflăm. Ce învățăm. Ce descoperim aici, în urma atelierul de alimentație și nutriție pe care urmează să îl susții?
Vorbim despre nutriția terapeutică pentru femei, ce alimente sunt musai de adăugat în alimentație, ce elemente și obiceiuri trebuie neapărat îndepărtate. Despre fazele ciclului, despre cum arată un ciclu sănătos și despre abordarea nutrițională în caz de dezechilibre hormonale (oboseală cronică, acnee, chisturi, infertilitate, exces ponderal, sângerări abundente și dureroase sau depresie și anxietate).
Vorbim despre ciclicitate conștientă pentru că traiul împotriva ritmurilor naturale este mare factor de dezechilibru pentru o femeie. Vorbim despre importantă odihnei și alegerea unui tip de mișcare adecvat. Vorbim despre tot ce simte sufletul meu de femeie să transmită și să dea mai departe femeilor! Iar partenerii acestora sunt în egală măsură bineveniți, pentru că nimic nu unește mai bine un cuplu decât înțelegerea produndă a ritmurilor și nevoilor celuilalt.
3. Crezi în relația minte-corp-suflet? Poți să detaliezi? Știu că abordarea ta în tot ceea ce faci este holistică și aproape de natură. Povestește-ne mai multe.
Cred, n-am cum să nu cred în muncă mea. Abordarea mea este holistică pentru că echilibrul hormonal este despre echilibrul ființei umane în ansamblu. Să gândim diferențiat între trup, minte și suflet este o mare păcăleală care creează disfuncționalități. Nu poți avea un corp sănătos cu un suflet trist sau o minte disfuncțională, la fel cum nu poți avea o minte echilibrată cu un corp bolnav.
Salată de pătrunjel nu vindecă o inima tristă și neîmplinită, însă aduce în corp acea lejeritate de care e nevoie pentru că energia să circule și să genereze schimbare în toate aspectele vieții.
Ce mai creează mari disfuncționalități este înțelegerea greșită asupra corpului feminin. Femeia este în esență o ființă ciclică profund conectată la ritmurile naturii. Deconectarea de la tot ce e firesc și natural în ritmurile unei femei creează dezechilibre încă neînțelese pe deplin, că să nu zic complet ignorate de medicină alopată. Apoi sănătatea intimă feminină este strâns legată de sufletul femeii, este o legătură foarte puternică care inevitabil creează somatizari și la nivel de corp fizic.
Am învățat în timp să fac diferența între o situație când, de exemplu, infecția cronică cu candida este generată de o alimentație bogată în dulciuri și carbohidrați rafinați, când este susținută de stres sau subtil de nemulțumirea femeii și respingerea inconștiență a partenerului de viață. De cele mai multe ori se întrepătrund, astfel că vindecare nu poate veni dintr-o singură direcție.
Tocmai de asta fac întotdeauna recomandări din domenii conexe și nu mă rezum doar la nutriție. Mă folosesc de stil de viață, igienă somnului, dezvoltare personală, foarte des tehnici de eliberare psiho-somatică și yoga, dietă pe fazele ciclului pentru susținerea ritmurilor feminine și tot ce simt intuitiv că poate ajută omul în ansamblu.
4. Ce să-i spunem omului modern care nu mai are timp de nimic? Cum să-l convingem să accepte invitația noastră de a participa la atelier?
Dar pentru ce, mă rog, are timp omul modern? Care îi sunt prioritățile? Că eu asta nu pricep. Dacă mă întrebi pe mine, omul modern este prin definiție un om aflat în permanentă stare de alertă, obligatoriu cu un anumit grad de oboseală cronică. Deci, mesajul meu este odihnă, relaxare activă și stress management ca elemente cheie pentru bună funcționare. Iar yoga face toate aceste 3 lucruri în același timp. E simplu, vrei să performezi la turație maximă? Ok, e duable doar dacă îți oferi din când în când pauze de refacere și reîncărcare.
Ce se întâmplă pozitiv la YOGADAY nu este doar aspectul de socializare, mișcare, învățare sau împărtășirea de informații relevante despre trai mai sănătos. La nivel hormonal, orice activitate de grup de acest gen crește producția de oxitocina, hormonal fericirii și al atașamentului. Ce face hormonul asta foarte important pentru omul modern este că acționează că un buffer pentru hormonii de stres, ajutând la echilibrarea balanței și reducerea simptomelor de oboseală cronică. Practic contrabalansează cortizolul - principalul hormon de stres; cel care, în exces, da stări de anxietate, frică, gânduri negative, depresie, senzația de deconectare față de sine și de cei dragi.
De aceea încurajez femeile întotdeauna, ca formă de terapie, ca o recomandare fermă în protocolul individual de vindecare, să iasă cu prietenele cât mai des. Încurajez ieșitul cu fetele la bârfe, cafele si clase de yoga, încurajez orgasmele, autoexplorarea și autosatisfacerea, mersul desculț prin iarbă și smotocirea pisicilor din dotare ca formă de terapie pentru echilibru hormonal. Încurajez tot ce înseamnă activitate de relaxare activă în cadrul social tocmai pentru această magică oxitocina.
5. Unde te găsim? Unde te urmărim? Ce proiecte intenționezi să demarezi în vara ce urmează? La ce să ne așteptăm?
Pe 2 iunie urmează un eveniment tare drag mie – curs de gătit și nutriție terapeutică pentru echilibru hormonal. Apoi pe 16 iunie voi fi la Cluj cu un seminar pentru femei, iar pentru restul evenimentelor și muulte poze cu mâncare mă gășiți pe Instagram, Facebook și pe site.
În ultima vreme mi-am distilat mult activitatea și mă implic doar în proiecte unde simt că mesajul meu atinge potențialul maxim. Îmi îndrept atenția către radio, TV, Youtube și evenimente mai ample. Simt o mare, mare nevoie de informare, de împuternicire și de vindecare feminină la nivel colectiv pentru că feedback-ul a fost absolut fantastic după ce am devenit mai vocală. Chiar îmi doresc să ajung la cât mai multe femei cu informații legate de nutriția pentru echilibru hormonal, să împărtășesc viziunea mea despre sănătatea feminină, să activez în ele conștiința milenară a femininatii sacre, conștiința propriei ciclicitati și puteri feminine.
"Seminar de alimentație optimă pentru echilibru hormonal și ciclicitate conștientă" este clasa pe care Mihaela o susține la YOGADAY, duminică pe 20 mai. YOGADAY este cel mai așteptat eveniment al primăverii, timp de o zi orașul se schimbă, iar noi găzduim unul dintre cele mai mari evenimente de yoga din București. Workshopuri, seminarii și ateliere dedicate, toate sub un singur acoperiș. Vrei să ni te alături? Verifică programul de clase și fă-ți o rezervare online. Nu contează că ești a newbie sau un super pasionat, clasele noastre sunt așa de prietenoase, căci o să-ți dorești să rămâi alături de noi la ceai și la povești.